Polsen warm, heel je lichaam warm

Leve de jaren tachtig: de beenwarmer is alweer terug, ziet Lukas Keijser. Alleen is het nu een polswarmer geworden

JE KUNT ZELF POLSWARMERS MAKEN: Anneke
JE KUNT ZELF POLSWARMERS MAKEN: Anneke

Ruim twintig jaar nadat beenwarmers dankzij films als Fame en Flashdance en de aerobic-video’s van Jane Fonda een enorme rage werden, zijn ze terug op straat. Niet om de enkel, zoals enkele jaren terug tijdens de eighties-revival in combinatie met pumps, maar om de pols.

In Nederland is de pols- of armwarmertrend net begonnen. Eerst gespot op de catwalks zijn ze nu in winkels te krijgen, onlangs kregen lezers van het tijdschrift Blvd een setje cadeau.

Maar in Berlijn waren ze al lang voordat modeontwerpers ermee kwamen op straat te zien. ‘Stulpen’ heten ze daar.

„Het is hier al een jaar of vier aan de gang”, zegt Lina (27) die samen met vriendin Linda (24) zelf armwarmers maakt en verkoopt, onder andere in de ijssalon-annex-kunstwinkel Kunst und Eis in de hippe Berlijnse buurt Prenzlauerberg. „Ik zag ze in 2003 voor het eerst op een feest, bij een man. Dat vonden we heel vreemd, het was altijd iets typisch vrouwelijks.” Het bracht haar en Linda wel op het idee ze zelf te gaan maken tijdens hun gezamenlijke knutselmiddagen. Van wol, soms in combinatie met vilt. Op andere naaien ze pailletten en nepdiamanten. „Sinds twee jaar heeft echt iedereen ze”, vervolgt ze. Ze vertelt dat ze in Berlijn, behalve in de vele kunstenaarswinkels, tot in de H&M te krijgen zijn.

Maar vooral zelfgemaakte zijn er populair. De ‘stulpen’ van Anneke (27) zijn door haar oma gebreid. Jones (26) heeft een set gekregen van een vriendin die ze maakte van onder meer een oud T-shirt met sterren. Ze kan beide kanten van haar armwarmers gebruiken. De andere kant is knalroze.

In clubs zie je de armwarmers nauwelijks, hooguit gedragen om de elleboog. Lina zegt: „Als je polsen warm zijn, dan is je hele lichaam verwarmd. Als ik mijn polswarmers om heb in een club dan krijg ik zweetaanvallen.” Voor haar zijn de polswarmers zowel praktisch – „het kan hier heel koud worden” – als een modeaccessoire. „Je kunt er een oude trui chique mee maken.” Anneke noemt de armwarmer ideaal om er „normale outfits” mee op te peppen.

Mannen dragen ze tegenwoordig ook vaker. Zoals gymleraar Rocco (33). Hij heeft een stel voor zijn verjaardag gekregen van een vriendin, die ze zelf heeft genaaid. Alleen draagt hij ze weer om zijn enkels, zodat hij zijn wijde trainingsbroek aan kan houden als hij van school naar school fietst: dan komt er geen koude lucht binnen. Komen we via een omweg toch weer terug bij de jaren tachtig.

    • Lukas Keijser