Politie rolt groot Turks netwerk op

De politie heeft woensdag een groot netwerk van Turkse vrouwenhandelaren opgerold. De organisatie liet vrouwen onder dwang werken als prostituee in Amsterdam, Utrecht en Alkmaar.

Dat heeft het Openbaar Ministerie gisteren bekend gemaakt. Het onderzoek van de Nationale Recherche onder de codenaam ‘Sneep’ is volgens de woordvoerder van het landelijke parket het grootste in zijn soort tot heden in Nederland. Twaalf Turken en een Nederlander zijn gearresteerd.

De volgens het Openbaar Ministerie zeer gewelddadige organisatie werd vermoedelijk geleid door twee Turkse broers van 36 en 41 jaar. Zij zijn aangehouden. Justitie denkt de top van de bende in handen te hebben, maar verwacht dat meer arrestaties volgen.

Volgens justitie gebruikten de verdachten grof mentaal en fysiek geweld tegen de vrouwen. Eén van hen had een tatoeage met de naam van een van de verdachten „als symbool van eigendom”. Bij het onderzoek heeft de politie zicht gekregen op ruim 90 geëxploiteerde vrouwen uit Nederland, Polen, Roemenië, Duitsland, Bulgarije en Ierland. Van hen zouden nog zo’n veertig in Nederland werken.

Het onderzoek is volgens het landelijk parket een uitvloeisel van het Nationaal Actieplan Mensenhandel dat eind 2004 is opgesteld. Het Openbaar Ministerie geeft sinds vorig jaar prioriteit aan mensenhandel. Het onderzoek Sneep begon in 2005 toen er aanwijzingen waren dat deze organisatie bezig was in Nederland een positie te verwerven. Die positie werd volgens justitie met geweld verdedigd, getuige verschillende vechtpartijen in Utrecht in april vorig jaar waarbij wapens werden gesignaleerd. Justitie spreekt van „eindeloos tappen van telefoons en observeren van verdachten”, omdat betrokken vrouwen vaak geen aangifte durven te doen.

Vermoedelijk hebben de verdachten opgevangen dat er een onderzoek naar hen liep. De 36-jarige broer vertrok volgens justitie met twee bodyguards en een Nederlandse vrouw met grote snelheid in een Porsche naar Duitsland nadat hij tickets had aangeschaft voor een vlucht van Düsseldorf naar het Turkse Alanya. Ze werden achterna gezeten door een Nederlands observatie- en een arrestatieteam. In samenwerking met de Duitse politie werd de auto in de buurt van Keulen onderschept. De oudere broer is aangehouden in Duitse Mannheim, met zijn moeder en zus. In Nederland zijn nog zes Turkse verdachten aangehouden. Voor justitie was het van belang de verdachten op EU-grondgebied in te rekenen omdat Turkije geen onderdanen uitlevert.

Volgens justitie werden de opbrengsten uit de mensenhandel vermoedelijk witgewassen in Duitsland en Turkije. Rechercheurs zijn naar Turkije vertrokken om met de autoriteiten daar beslag te leggen op het vermogen van de verdachten.