Pech, maar mijn stemband doet het echt niet

Afgelopen weekeinde zegde popzangeres Shakira haar concert af wegens stem- problemen, dit weekeinde doet de sopraan Charlotte Margiono dat. Stembanden blijken gevoelig.

Shakira Foto Reuters Colombian pop star Shakira performs during her concert in Bogota, Colombia November 17, 2006. Shakira is in Colombia for three concerts of her world tour "oral fixation". REUTERS/Daniel Munoz (COLOMBIA) REUTERS

Nee, Mojo dient geen schadeclaim in tegen de zangeres Shakira. De schade, die volgens de concertorganisator een half miljoen euro bedraagt, wordt geclaimd bij de verzekering.

Afgelopen zaterdag zegde Shakira anderhalf uur van tevoren haar concert in het Arnhemse Gelredome af; toen waren de 35.000 fans-met-kaartje al in het stadion of onderweg. Shakira had een acute keelontsteking.

Mojo ontving de afgelopen week boze reacties: waarom zegde ze niet eerder af? „Dat weten wij ook niet”, aldus een woordvoerder. Zelf bood de Colombiaanse op haar website haar excuses aan en liet ze weten „heel veel van Holland te houden”. Op 17 maart, als ze een vervangend concert geeft, hoopt ze iedereen te zien.

Shakira is niet de enige popster die op het allerlaatste moment haar optreden afzegt. Vorig jaar lasten The Rolling Stones enkele uren voor aanvang een concert in het Amerikaanse Atlanta af. Reden: zanger Mick Jagger had last van zijn keel. Daarop daagde een Amerikaanse fan de bandleden voor de rechter om hen te betichten van fraude en misleiding. Mick Jagger, zo meende ze, had het concert veel eerder kunnen afzeggen - dat had de fans een hoop geld en gedoe bespaard.

In de klassieke muziek zijn stemproblemen nog vaker aan de orde dan in de popmuziek. Stembanden worden extreem op de proef worden gesteld en zijn erg gevoelig voor temperatuurwisselingen, verkoudheid en virussen.

De sopraan Charlotte Margiono zegde voor dit weekeinde drie concerten bij het Brabants Orkest af – wegens bronchitis. Eerder had ze al het repertoire veranderd „in verband met de ontwikkeling van de stem”. In plaats van de Sieben frühe Lieder van Alban Berg zou ze de Vier letzte lieder van Strauss zingen.

Margiono heeft een lange historie van problemen met haar stem en en andere fysieke ongemakken. Ooit had ze last van ‘knoepende kaken’. Op een ochtend werd ze wakker en kon ze haar mond slechts tot een kier openen. ze dronk wekenlang soep met een rietje tot uiteindelijk een tandarts via die spleet haar gebit aanpakte. Ook had Margiono jarenlang ’s zomers last van hooikoorts, zodat ze ‘de wintersopraan’ heette.

In de popmuziek wordt, vaker dan in de klassieke muziek, getwijfeld aan de diagnose ‘stemproblemen’. Want was Shakira niet gewoon de avond voor het optreden doorgezakt op een feestje? „Shakira was echt ziek”, benadrukken ze bij Mojo. Ze hebben zelf de doktersverklaring gezien. Bovendien heeft de zangeres haar concerten in Duitsland ook afgezegd. Morgenavond hoopt ze wel te kunnen zingen, bij de uitreiking van de Grammy Awards in Los Angeles.

    • Yaël Vinckx