Oordeel zelf: de Franse spotprenten

MAG JE JEZUS BELACHELIJK MAKEN? (boven) ‘Weten jullie zeker dat dit een spotprent van de profeet is?’ (linksonder)
MAG JE JEZUS BELACHELIJK MAKEN? (boven) ‘Weten jullie zeker dat dit een spotprent van de profeet is?’ (linksonder)

Het Franse satirische blad Charlie Hebdo zorgde deze week voor opschudding door de Deense cartoons over Mohammed te publiceren, waar wereldwijd rellen over ontstonden – en daar eigen Franse cartoons over de profeet aan toe te voegen. Boze islamitische organisaties in Frankrijk hebben meteen een rechtszaak aangespannen tegen het blad aangespannen, wegens ‘stigmatiserende belediging’; moslims zouden met terroristen gelijkgesteld worden.

Of dat zo is, kunt u zelf beoordelen, omdat we hierbij een aantal van de Franse cartoons (dus niet de Deense) over de profeet afdrukken.

Met dank aan de website Correspondent In Parijs van Olivier van Beemen (www.parijsblog.nl), die het snel uitverkochte blad wist te bemachtigen en de Franse cartoons met Nederlandse vertaling op het web zette. De klimaatopwarmingsgrap komt van de website van Charlie Hebdo zelf, http://unecharlie.canalblog.com/

PAUL STEENHUIS

    • Paul Steenhuis