Offensief VN op Haïti

De grote sloppenwijk Cité Soleil van de Haïtiaanse hoofdstad Porte-au-Prince is gisteren het toneel geweest van hevige en langdurige gevechten tussen blauwhelmen van de Verenigde Naties en gewapende bendes. Er zijn zeker drie doden gevallen, onder wie twee bendeleden en een vrouw.

Cité Soleil is berucht wegens de bendes die zich er schuilhouden en die verantwoordelijk worden gehouden voor een groot deel van de ontvoeringen en de drugs- en wapenhandel in Haïti. Afgelopen november werden twee Jordaanse VN-soldaten gedood bij een vuurgevecht in de sloppenwijk.

De VN-vredesmacht is in Haïti om een eind te maken aan de gewelddadige anarchie in het land. Niet eerder werd zo massaal opgetreden in Cité Soleil als gisteren. Meer dan 700 blauwhelmen uit zeven landen trokken de wijk binnen, waar zo’n 300.000 mensen wonen. Volgens een zegsman van de VN-vredesmacht werd er gedurende zes uur over en weer geschoten. Aan VN-zijde vielen slechts twee lichtgewonden.

De Braziliaanse commandant van de VN-vredesmacht in Haïti, in totaal 9.000 man, zei dat kidnapping, overlast en terreur door de bendes niet langer getolereerd zal worden. (AP, AFP)