Oerclips van The Temptations

VIJF VERZORGDE HEREN: The Temptations Foto AP This is a 1966 photo of the Rhythm and Blues group "The Temptations." Clockwise from bottom left, David Ruffin, Melvin Franklin, Paul Williams, Otis Williams, and in the center, Eddie Kendricks. (AP Photo) Associated Press

Toen bijna een kwart eeuw geleden de cd in de plaats van de goede, oude, zwarte reuzenschijven van vinyl kwam, werd de vrees uitgesproken dat dit zou leiden tot een verarming van het aanbod van muziek op ‘geluidsdragers’. De productiekosten van cd’s waren zo hoog dat beginnende bands zonder platencontract die nooit zouden kunnen opbrengen, zo werd voorspeld. De cd betekende de dood van de alternatieve muziek en in de nabije toekomst zouden alleen nog maar dure cd’s van grote popmuzikanten te koop zijn.

Het liep anders. De vervaardiging van cd’s was al gauw zo goedkoop, dat zelfs elke fanfare zijn complete oeuvre erop vastlegde. De cd bleek het bovendien lonend te maken om oude muziek van bekende en onbekende muzikanten uit te brengen in beperkte oplages. Al vele jaren lang komt er eindeloze stroom cd’s met schatten uit de archieven van soul- en reggae-labels uit. Er verschijnt nu zoveel schitterende oude muziek uit alle hoeken en gaten van de wereld op cd, dat een mensenleven niet lang genoeg duurt om die allemaal te beluisteren.

De komst van de dvd had soortgelijke gevolgen. Niet alleen zijn er nu talloze dvd’s te koop van concerten waar je om een of andere reden niet bij kon zijn, zoals het concert van Prince tijdens de vermeende millenniumwisseling in Minneapolis, maar ook van tv-programma’s die je nooit hebt kunnen zien. Zo verscheen onlangs Get Ready. Definitive Performances 1965-1972, een dvd met tv-opnamen van de Motown-groep The Temptations. Hierop zijn 16 optredens van The Temptations bijeengebracht voor Amerikaanse tv-shows als ‘Swingin Time’, ‘Upbeat’ en de ‘Ed Sullivan Show’. Stuk voor stuk zingen The Temptations hun grootste hits, beginnend met ‘The Way You Do The Things You Do’ en eindigend met ‘Papa Was A Rolling Stone’.

Alle tv-optredens van The Temptations dateren van voor het cliptijdperk. Elk filmpje is doodsimpel: de vijf Temptations zingen of playbacken hun nummers, meer niet. Maar meer is ook niet nodig, zo blijkt. Weinig is leuker dan vijf uiterst verzorgde heren hun ingestudeerde dansjes en gebaren te zien doen. Als ze over zonneschijn zingen, dan lijken ze de zon te grijpen, als ze het over regen hebben, maken ze golvende gebaren.

De serie preclips op Get Ready laten ook mooi zien en horen hoe de mode in de loop van de jaren veranderde. In de eerste filmpjes zingen de Temptations hun simpele Motown-liedjes in strakke pakken, met nauw gepijpte hoog-water-in-de-polder-broeken en jasjes met iele revers, bij de lange maatschappijkritische nummers van omstreeks 1970 horen broeken met heel wijde pijpen, bonte hemden met grote kragen en versierde jasjes met kolossale revers.

BERNARD HULSMAN

    • Bernard Hulsman