Niespoeder

Niespoeder Stuifmeelkorrels zijn vaak zo klein dat ze nauwelijks zichtbaar zijn met het blote oog. De lopende neus en tranende rode ogen van mensen met pollenallergie verraadt echter dat er in het voorjaar en zomer toch heel wat van deze fijne korreltjes door de lucht moeten zweven. Onder de (scanning elektronen-) microscoop blijkt dat de minuscule stuifmeelkorrels intrigerende vormen hebben. Elke plantensoort heeft zijn eigen kenmerkende vorm. Op de foto een stuifmeelkorrel van de paardenbloem (Taraxacum officinale). Het stuifmeel van de paardenbloem is allergeen maar geeft in de praktijk weinig last omdat het niet in grote hoeveelheden in de lucht vrijkomt. Met name de windbestuivers onder de planten, die grote hoeveelheden stuifmeel loslaten, veroorzaken ongemak bij de mens. Vooral bomen en grassen zijn berucht. De foto hierboven is ontleend aan een nieuwe pollenatlas Pollen en hooikoorts, van de Nijmeegse biologen Jan Derksen, Herman van Wissen en Jan Marijnissen. Het boek, dat binnenkort bij uitgeverij Tirion verschijnt, beschrijft de verspreiding, het vóórkomen en de invloed van pollen op de mens, en de planten die het stuifmeel maken. Het is een boek voor het grote publiek, helder en toegankelijk geschreven. (SV)

Stuifmeelkorrels zijn vaak zo klein dat ze nauwelijks zichtbaar zijn met het blote oog. De lopende neus en tranende rode ogen van mensen met pollenallergie verraadt echter dat er in het voorjaar en zomer toch heel wat van deze fijne korreltjes door de lucht moeten zweven. Onder de (scanning elektronen-) microscoop blijkt dat de minuscule stuifmeelkorrels intrigerende vormen hebben. Elke plantensoort heeft zijn eigen kenmerkende vorm.

Op de foto een stuifmeelkorrel van de paardenbloem (Taraxacum officinale). Het stuifmeel van de paardenbloem is allergeen maar geeft in de praktijk weinig last omdat het niet in grote hoeveelheden in de lucht vrijkomt. Met name de windbestuivers onder de planten, die grote hoeveelheden stuifmeel loslaten, veroorzaken ongemak bij de mens. Vooral bomen en grassen zijn berucht.

De foto hierboven is ontleend aan een nieuwe pollenatlas Pollen en hooikoorts, van de Nijmeegse biologen Jan Derksen, Herman van Wissen en Jan Marijnissen. Het boek, dat binnenkort bij uitgeverij Tirion verschijnt, beschrijft de verspreiding, het vóórkomen en de invloed van pollen op de mens, en de planten die het stuifmeel maken. Het is een boek voor het grote publiek, helder en toegankelijk geschreven. (SV)