Mozart: Symfonieën nr.s 38, 41, onder leiding van René Jacobs

Mozart: Symfonieën nr.s 38, 41, onder leiding van René Jacobs (Harmonia Mundi HMC 901958)

Mozart: Symfonieën nr.s 38, 41, onder leiding van René Jacobs (Harmonia Mundi HMC 901958)

Mozart in Praag – het is een fascinerend hoogtepunt van de klassieke muziek. Geen wonder dat Eduard Mörike in 1855 zijn prachtnovelle Mozart auf dem Wege nach Prag schreef. De Pragers hielden in 1787 van Mozart. Op 17 januari hoorden ze Le nozze di Figaro en nog altijd gaat het verhaal dat de slagersjongens de volgende ochtend al de Figaromuziek floten. Op 19 januari dirigeerde Mozart in Praag de wereldpremière van zijn Symfonie nr 38, die nu ‘de Praagse’ heet. Praag vroeg Mozart een nieuwe opera. Dat werd Don Giovanni, op 28 oktober in première gegaan in Praag.

Voor de Pragers was het al snel het feest der herkenning: de Praagse symfonie kijkt soms terug op Figaro en loopt vooruit op Don Giovanni, zeker met de enerverende dramatiek waarmee René Jacobs het Freiburger Barockorchester dirigeert.

Hij bekroont deze cd met Mozarts laatste symfonie, nr. 41, ‘Jupiter’.

KASPER JANSEN

    • Kasper Jansen