Meisje zonder moraal

VERWEND KRENG: Nikki Reed speelt Mimi "Mini's First Time"

Mini’s First Time(Dutch Filmworks)Film: Extra’s:

Er is een eerste keer voor alles. Dat is het levensmotto van verwend Beverly Hills-kreng Mini. Als ze om de verveling te verdrijven en haar alcoholistische moeder te ontvluchten een bijbaantje neemt als escortdame, blijkt haar eerste klant haar stiefvader. Ach, even overheen zetten. De cynische toon is gezet. Verder neemt ze het trouwens niet zo nauw met dat ‘eerste’ en ook niet met dat ‘alles’ trouwens.

Mini heeft geen moraal. Die heeft ze niet meegekregen van haar bedenker, de debuterende scenarioschrijver/regisseur Nick Guthe. Guthe kreeg het voor elkaar om zijn eerste film te laten produceren door niemand minder dan Kevin Spacey en in de rollen van de mannen die als likkebaardende schooljongetjes om Mini cirkelen ook niet de minsten te casten: Alec Baldwin (de stiefvader), Jeff Goldblum (de buurman) en Luke Wilson (de politieagent).

Meisjes zonder moraal zijn fijn in films. Ze zijn spannend en intrigerend en voor hun filmmakers zijn ze vaak een vleesgeworden natte droom. (Hoofdrolspeelster Nikki Reed is door de camera van Guthe een en al golvende rondingen). Ze staan in een lange traditie van femmes fatales. Ze hoeven alleen maar een trekje van een sigaret te nemen om het verstand van de mannen die ze bespelen tot op ongeveer kruishoogte te laten zakken. Mini’s First Time doet dan ook geen enkele moeite om te verbergen dat hij hier en daar een beetje leentjebuur speelde. Bij film noir klassiekers als Double Indemnity. Maar ook bij films die daar alweer flink uit wisten te stelen, zoals de broeierige neo noir Wild Things.

Er is eigenlijk niemand die deugt in Mini’s First Time. Zijn protagoniste is opportunistisch, gewetenloos, haar moeder harteloos en egoïstisch, stiefpapa zo’n labbekakkerige kerel die kijkt alsof zijn leven voor hem door anderen geleefd wordt, en ja sorry hoor dat ze hem allemaal zulke stomme dingen laten doen, de buurman een geile gluurder en voordat de politieman die de mysterieuze dood van Mini’s moeder moet onderzoeken zijn onkreukbaarheid verliest is ook nog maar een kwestie van uren.

Er is ook helemaal niets wat in Mini’s First Time deze clichés overstijgt. Misschien dat je je als toeschouwer nog het meeste met stiefvader Martin moet identificeren: „Look what they made me do.” Je hebt er bijgestaan en naar gekeken en voordat je zelf helemaal gedemoraliseerd bent geraakt is de film gelukkig afgelopen.

Dana Linssen

    • Dana Linssen