Liefde maakt ook astronauten blind

Commander William Oefelein en captain Lisa Nowak; fatale liefde. foto’s nasa NASA

Zij houdt van rennen, schaatsen, fietsen, tuinieren, koken, kruiswoordpuzzels en lezen. Hij houdt van gewichtheffen, trektochten maken, vissen en snowboarden.

Zij is 43 jaar oud, getrouwd en heeft drie kinderen. Hij is 41 jaar, gescheiden en heeft twee kinderen.

Het valt allemaal te lezen op de website van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. Want hij en zij, commander William Oefelein en captain Lisa Nowak zijn beiden astronaut.

Nowak reisde vorige zomer met het ruimteveer Discovery naar het International Space Station en vertoefde dertien dagen in de ruimte. Oefelein maakte in december een vergelijkbare trip.

En nu is Nowak gearresteerd. Vanwege een misdrijf dat zij – daar wijst alles op – uit verliefdheid beging: Op het vliegveld van Orlando belaagde zij de vrouw, Colleen Shipman, die volgens haar een relatie had met Oefelein.

Nowaks toekomst ziet er niet vrolijk uit, afgaande op de bewijzen die de politie tegen haar verzamelde. Ze liep rond in een regenjas met capuchon, droeg een zwarte pruik en was gewapend met pepperspray en een luchtbuks. In een tas vervoerde ze een houten hamer, vuilniszakken, een vouwmes en rubberslangen. En in haar auto troffen agenten een routebeschrijving naar Shipmans huis en een liefdesbrief aan Oefelein aan.

Op Orlando kwam Nowak overigens niet verder dan pepperspray spuiten door een kier van het raampje van de auto waarin een opmerkzame Shipman zich verschanst had. Eerder was ze in één ruk van Houston naar Orlando gereden. Om sanitaire stops overbodig te maken, droeg Nowak een luier – een astronautentrucje.

Een NASA-woordvoerder zei zich niet te herinneren dat een astronaut zich eerder zo in de nesten heeft gewerkt.

    • Margriet van der Heijden