Hoge militair lichtte krant in

Een voormalige bevelhebber van de marechaussee, Cees Neisingh, heeft een belangrijke rol gespeeld bij de totstandkoming van een Volkskrant-publicatie over vermeende mishandeling door Nederlandse militairen in Irak. Dat blijkt uit een uitvoerige beschrijving van de productie van het stuk, dat het ochtendblad vandaag publiceert.

De Volkskrant berichtte kort voor de verkiezingen dat medewerkers van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) Iraakse gevangenen zouden hebben gemarteld. De kwestie, die momenteel door twee commissies wordt uitgezocht, zorgde voor veel ophef, vooral nadat minister Kamp (Defensie, VVD) het vermoeden uitsprak dat de publicatie een doelbewuste poging was hem te beschadigen. VVD-leider Mark Rutte suggereerde dat er bewust informatie naar De Volkskrant zou zijn gelekt in een poging de verkiezingen te beïnvloeden. De afgelopen weken bleek dat PvdA-kamerlid Heerts bij de publicatie betrokken was. Heerts ontkent evenwel dat hij de bron is.

Naar aanleiding van de commotie beschrijft de Volkskrant vandaag hoe het verhaal tot stand kwam. Initiator van het onderzoek van de Volkskrant blijkt een zekere ‘generaal-x’, waarin gemakkelijk oud-bevelhebber Neisingh valt te herkennen. Neisingh, zo blijkt, heeft diverse gesprekken gevoerd met de betrokken journalist en uitvoerig e-mailcontact gehad. Ook heeft hij de Volkskrant deelgenoot gemaakt van aantekeningen die hij maakte toen hij nog in functie was. Of ‘generaal-x’ ook de bron is van drie interne nota’s waarover de krant beschikte, wordt niet duidelijk. Minister Kamp liet onlangs weten te overwegen aangifte te doen tegen Neisingh wegens het lekken van vertrouwelijke informatie.

In een reactie erkent Neisingh dat hij „tamelijk druk” is geweest met de Volkskrant-journalist. Volgens de oud-bevelhebber heeft hij de mogelijke mishandeling aan de orde gesteld in een „breed kader” van de juridische problematiek rond vredesmissies. „Ik had nooit het gevoel dat het verhaal alleen over mishandelingen zou gaan.”

In de Volkskrant-reconstructie speelt PvdA-kamerlid Heerts een bijrol, zij het een belangrijke. De voormalige vakbondsman van de Marechausee-vereniging heeft, samen met de Volkskrant-journalist een bezoek gebracht aan Neisingh. Dat gebeurde op voorstel van Heerts die „behulpzaam” kon zijn omdat hij ‘x’ goed kent uit de Srebrenica-periode, zo schrijft de krant vandaag.