Hevige rellen bij de Tempelberg

Met demonstraties in Nazareth, Jeruzalem, Amman, Beiroet, Damascus, Kairo en Jakarta hebben moslims gisteren tijdens „een dag van woede” gedemonstreerd tegen Israëlische graafwerkzaamheden aan de westelijke kant van de Tempelberg met de Klaagmuur, de Al-Aqsamoskee en de gouden Rotskoepel in Jeruzalem.

Duizenden Israëlische politiemannen hadden de toegang tot de Haram Al-Sharif, „het edele heiligdom” in de Oude Stad, afgegrendeld, toch kwam het bij de moskee tot hevige botsingen waarbij tientallen demonstranten en politieagenten gewond raakten. Niet alleen moslims, maar ook joden werden hardhandig verwijderd.

In Nazareth gingen tienduizenden de straat op om hun verontwaardiging over de graafwerkzaamheden te uiten. In andere Arabische hoofdsteden grendelde de ordepolitie belangrijke moskeeën af. In Kairo werden honderden arrestaties verricht bij de Al-Azhar-moskee. Egypte, Indonesië en Jordanië hebben bij zowel Israël als de Veiligheidsraad geprotesteerd.

Al dagenlang wordt in islamitische wereld op steeds hogere toon gedemonstreerd tegen het afgraven van een opgang naar de Mughrabi Poort aan de westelijke zijde van het complex. Deze opgang wordt sinds 1967 volledig gecontroleerd door Israël, maar zakte tijdens de aardbeving van 2004 in elkaar. Kort daarna werd een noodbrug aangelegd, maar twee weken geleden kondigde het gemeentebestuur van Jeruzalem aan dat er een nieuwe, veiliger constructie gebouwd zou worden. Islamitische leiders en Arabische landen noemen het een „flagrante aanval” van Israël op de derde heilige plaats van de moslims.

De westelijke Mughrabi Poort is de enige toegang voor niet-islamitische toeristen. Het stadsbestuur en de uitvoerende instanties blijken volgens de Israëlische media geen overleg te hebben gevoerd met de Waqf, de religieuze stichting die het heiligdom beheert en al evenmin was de Jordaanse koning, onder wiens verantwoordelijkheid het complex valt, geïnformeerd.

In de Israëlische regering heeft de zaak geleid tot een openbare ruzie tussen de premier en minister van Defensie Peretz. De minister eiste dat het afgravingswerk meteen wordt gestaakt. Maar premier Olmert, die vindt dat de minister zich daar niet mee moet bemoeien, heeft opdracht gegeven de islamitische commotie te negeren en door te gaan.