Groene ruimten in stadse wijken zijn niet gedateerd

`Het groen in de wijk is gedateerd`, aldus deze krant van 27 januari. In groene ruim opgezette wijken zijn volwassenen ongezonder, want dikker dan in de stadse wijken volgens een onderzoek van RIVM. Deze conclusie is niet gebaseerd op een werkelijk verband, maar op een schijnverband. Het werkelijke verband heeft met de ruimte te maken. Als autorijden niet mogelijk is omdat alles vol staat met auto`s en er onvoldoende parkeerruimte is, zijn bewoners eerder geneigd te fietsen of te gaan lopen naar de winkels bijvoorbeeld.

De groene wijken zijn zo ruim opgezet dat je altijd een parkeerplaats in de buurt hebt en overal ongestoord naar toe kunt karren, zoals naar de supermarkt. De hoeveelheid groen heeft hier niets mee te maken.

Helaas is het idee dat groen niet meer nodig is in woonwijken doorgedrongen tot alle steden- en dorpsbouwkundigen. Ze gaan zelfs zover dat het groen wordt opgeofferd voor straten, huizen en zelfs flats zoals in de nieuwste plannen voor het `groene hart` van Lekkerkerk, een groen parkje in het dorp aan de Lek. In die plannen wordt het enige groen waarin kinderen kunnen spelen opgeofferd voor steen en beton.

`Het groen is gedateerd` is een onterechte conclusie met vergaande gevolgen. Conclusies trekken uit schijnverbanden kan kwalijke gevolgen hebben zoals nu dreigt in Lekkerkerk en misschien in nog veel meer plaatsen in het land.

    • B. Hellmann Lekkerkerk