Griepvirus te gelde

Kip in Jakarta. Vogelgriep heerst volop in Indonesië. A chicken is seen at a poultry shop in Jakarta February 5, 2007. The threat of the highly pathogenic bird flu disease in Indonesia may linger for years and it is too soon to assess the impact of new measures aimed at curbing the spread, a U.N. bird flu envoy said on Monday. REUTERS/Crack Palinggi (INDONESIA) REUTERS

De aanwezigheid van de vogelgriep in Indonesië kan na 63 doden nu ook geld op gaan leveren. Deze week gaf het land toe dat het al een maand geen gratis virusmonsters meer opstuurt naar de Wereldgezondheidsorganisatie. Tegelijkertijd kwam de regering met een nieuwe partner die de virussen wél winstgevend maakt: farmaceutisch bedrijf Baxter geeft geld voor de H5N1-virussen, voor een vaccin.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) krijgt al vijftig jaar gratis griepvirussen uit de hele wereld opgestuurd, zodat die getypeerd kunnen worden en gebruikt voor de samenstelling van vaccins, ook tegen de vogelgriep. Maar voor niks gaat de zon op, meldde gezondheidsminister Siti Fadillah Supari. Zij vindt dat vaccinproducenten van de gratis Indonesische virussen profiteren. “Dit is niet eerlijk. Wij zijn degenen die ziek worden, zij krijgen de monsters via de WHO, en dan produceren ze voor zichzelf.”

De WHO maakt zich zorgen over het griepnetwerk, maar noemde de beslissing „van hun kant begrijpelijk”. Baxter houdt intussen vol dat het niets te maken heeft met de Indonesische beslissing.

    • Hester van Santen