Greyhound in Britse handen

De beroemde Amerikaanse Greyhoundbus is nu Brits Foto AP ** ADVANCE FOR THE WEEKEND OF JULY 31- AUG. 1 ** A greyhound bus whizzes down Highway 97 south of Goldendale, Wash., July 20, 2004. Goldendale is among more than 200 communities across the West and Midwest that will be losing Greyhound service next month.(AP Photo/Don Ryan) Associated Press

De grootste busmaatschappij van de Verenigde Staten, Greyhound, komt in Britse handen. De in de Schotse stad Aberdeen gevestigde transportonderneming FirstGroup koopt voor 3,6 miljard dollar (2,8 miljard euro) Amerikaanse branchegenoot Laidlaw International, het moederconcern van het beroemde busbedrijf. Dat maakte FirstGroup gisteren bekend.

Greyhound verzorgt sinds 1914 busdiensten over lange afstanden door de Verenigde Staten en Canada. Tegenwoordig voert het bedrijf ritten uit tussen 2200 plaatsen. Sinds 1999 is het bedrijf in handen van Laidlaw, dat ook een groot aantal schoolbussen exploiteert.

Het is FirstGroup echter niet te doen om Greyhound. De grootste busvervoerder in Groot-Brittannië, met dagelijks 2,8 miljoen passagiers, is vooral geïnteresseerd in de schoolbusdiensten van Laidlaw. Met 41.000 bussen bedient dit bedrijf meer dan duizend scholen in de Verenigde Staten. FirstGroup wil dat deel van de onderneming laten fuseren met haar dochteronderneming Ryder, die busdiensten voor studenten verzorgt. „Met Greyhound is er een minder voor de hand liggende strategische combinatie”, zei het bedrijf. De positie van Greyhound zal worden herzien.

Analisten verwachten dat de combinatie vrij snel kostenvoordelen zal opleveren. Ook heeft FirstGroup op deze manier zijn belangrijkste concurrent uit de markt genomen. Op de Londense effectenbeurs leidde de transactie tot de grootste stijging in de geschiedenis van het fonds. Bij het sluiten van de beurs noteerde het aandeel FirstGroup ruim 6,1 procent hoger op 595,5 pence.

Laidlaw ging in 2001 bijna failliet. Het bedrijf, dat in 1924 werd opgericht, had toen een twintigjarige periode achter de rug van grote uitbreidingen. Het kocht honderden kleine schoolbusbedrijven en in 1999 ook Greyhound. Dat bedrijf is goed voor 40 procent van de omzet van Laidlaw. De schoolbussen genereren de helft van de omzet. De markt voor openbaar busvervoer in de VS is ongeveer 15 miljard dollar waard, schat FirstGroup. (ANP)