Gazprom koopt kolenmijnbouwer

Gazprom wordt de grootste kolenproducent van Rusland. Het bedrijf, dat al de grootste gasproducent ter wereld is, neemt de activiteiten over van SUEK, de huidige grootste kolenproducent van het land.

Gazprom kondigde deze week aan een samenwerkingsovereenkomst met SUEK te hebben gesloten. De nieuwe combinatie maakt Gazprom de belangrijkste leverancier van brandstof aan de Russische energiecentrales, nu zijn gasmonopolie zich uitbreidt tot olie, kolen en nucleaire energie.

„De nieuwe joint venture bevestigt dat SUEK in feite wordt overgedragen aan het door de staat gecontroleerde Gazprom”, schreef de Trust Investment Bank uit Moskou vandaag in een bericht aan zijn klanten.

President Poetin zei eerder deze week dat kolen gas moeten gaan vervangen als voornaamste brandstof voor de Russische energiecentrales. Die overstap stelt Gazprom in staat het gas dat nu nog binnen Rusland tegen gereguleerde prijzen wordt verkocht, tegen hogere prijzen in Europa af te zetten.

Gazprom en SUEK maakten bekend dat de overname in de eerste helft van dit jaar wordt afgerond. Gazprom zal vijftig procent plus één van aandelen in de joint venture bezitten. „Wij denken dat deze aankondiging het eerste teken is van een golf toekomstige fusieactiviteiten in de sector, verklaarde de Duitse bank Deutsche Bank gisteren.

SUEK is in handen van de miljardairs Melnichenko en Popov, en wordt door de Bank van Moskou gewaardeerd op ongeveer 5 miljard dollar (3,8 miljard euro). Bijna de helft van productie gaat naar Russische energiecentrales.

Gazprom verliest geld door aan de interne markt te leveren tegen lage prijzen. Het bedrijf, dat over de grootste gasreserves ter wereld beschikt, heeft toch tekorten als gevolg van inefficiency in de productie. Ook zijn er te weinig nieuwe velden in productie genomen. Poetin probeert zoveel mogelijk energieproductiebedrijven onder te brengen in Gazprom, zoals oliebedrijf Sibneft dat Gazprom in 2005 kocht van miljardair Abramovitsj. (Bloomberg)