‘Een bedrijf dat in zwaar weer zit is altijd te vinden’

Paul van der Linden Foto Jørgen Krielen Jorgen Krielen/Amsterdam, 09-02-2007/Paul van der Linden. Krielen, Jorgen

Ruim vijf jaar geleden startte Faxtor samen met VPV als een van de eersten in Europa een beleggingsfonds, dat belegt in illiquide aandelen en hoogrenderende obligaties waaraan de markt een hoog risico toekent. Fondsbeheerder Paul van der Linden over het beleggen in bedrijven met grote problemen.

Uit welke as zijn jullie herrezen?

„Wij zelf natuurlijk niet. Maar de activa waarin wij investeren vertonen op sommige aspecten wel problemen en wij selecteren ze op de mogelijkheden om daaruit te komen.”

Zijn dat soort beleggingen makkelijk te vinden?

„Er zijn altijd wel ondernemingen die in zwaar weer verkeren. Het moeilijke is om de juiste te selecteren met de goede verhouding tussen risico en rendement. We hebben West-Europa als aandachtsgebied en vinden onze beleggingsmogelijkheden door eigen diepgaande research in lokale markten, onder meer door contacten te onderhouden met herstructureringsspecialisten, corporate finance adviseurs, advocaten en zakenbanken. Wij hebben daarvoor niet alleen mensen met een beleggingsachtergrond maar ook waarderingsspecialisten die veel due diligences hebben gedaan.”

Geef eens wat voorbeelden van bedrijven

„We investeren in Del Monte, dat al een aantal jaren failliet is. Maar in de boedel zitten gezonde onderdelen die de curator nog moet verkopen. Wij zoeken het rendement op de uitkeringen die daarna door hem worden gedaan. We zitten in IT Holding, een modebedrijf dat veel licenties van modemerken heeft. Zij raakten een belangrijke licentie kwijt vlak nadat ze een belangrijke obligatie hadden uitgegeven. Die kelderde dus. Wij zagen een onderwaardering en hebben gekocht. Nu heeft het bedrijf weer nieuwe licenties, loopt het goed en is de obligatie gestegen. Een derde voorbeeld is Waterford Wedgewood, de luxe porceleinfirma die een klap kreeg in 2001 en 2002. Er was twijfel of het management het bedrijf goed kon herstructureren. Wij kijken ook naar wat zo'n A-merk oplevert als het bedrijf failliet gaat.”

Ook wel eens een flinke misser gemaakt?

„Natuurlijk hebben we naast beleggingen die goed uitpakken er ook die slecht aflopen. Maar ik kan me maar één echte zeperd herinneren. Dat was een bedrijf in de kabel- en telecomsector in 2002. Het ging om een fraudegeval. Het kasgeld waarvan het management claimde dat het er was, was verdwenen. Maar wij lopen minder risico dan jij zult denken. Wij zitten veel dichter op onderpandswaarde en kunnen de risico’s, ook door spreiding goed managen.”

Is het niet lastiger nu de economie al twee jaar goed draait?

„Doordat het nu goed gaat en ook omdat er veel liquiditeit in de markt is, is het juist ook een tijd om te oogsten. Maar we zien ook nog altijd goede nieuwe beleggingsmogelijkheden. Omdat het bij bedrijven misgaat door slecht management, of omdat een grote investering totaal is mislukt. Dat is van alle tijden. Bovendien moeten banken meer schulden van hun balans halen en bieden ze leningen aan op de secundaire markt. Daar liggen voor ons ook mogelijkheden.”

    • Daan van Lent