de official

De scheidsrechter van dienst slaat als een statige reiger minzaam het gebeuren gaande, loopt geen meter te veel en fluit de tl-armaturen uit het plafond. 7/2/2007 Foto Freddy Rikken Zaalvoetbal Alphen
De scheidsrechter van dienst slaat als een statige reiger minzaam het gebeuren gaande, loopt geen meter te veel en fluit de tl-armaturen uit het plafond. 7/2/2007 Foto Freddy Rikken Zaalvoetbal Alphen Rikken, Freddy

Maandagavond, een imposante sporthal in een klein, donker dorpje in Noord-Brabant. Het speelveld wordt over de gehele lengte gebruikt en omdat er zich geen toeschouwers op die ene, uitklapbare tribune bevinden, maakt de wedstrijd een spookachtige indruk. In het sportcafé is het daarentegen gezellig, halve liters bier in een bloemenvaas zijn gewild. We laten de eigenaar/organisator aan het woord: „Kijk, dit is een wilde competitie. Met de KNVB heeft het niets van doen, die vragen sowieso veel te veel contributie, wij rekenen de helft. Als we volgens hun regels een wedstrijd zouden organiseren, waren we verplicht het wedstrijdformulier in meervoud in te dienen, voor een officiële scheidsrechter te zorgen. Die van god weet waar vandaan zou moeten komen, evenals de door de bond geëiste tijdwaarnemer en secretaris tijdwaarnemer. Daar in Zeist noemen ze zaalvoetbal futsal, hoe verzinnen ze zo’n woord! Als ik tegen mijn vrouw zou zeggen dat ik ’s avonds naar futsal ging, dan kwam ik de deur niet uit!” De scheidsrechter van dienst is een tanig, zwijgend exemplaar, voormalig bakker en al vijfentwintig jaar van de partij. Als een statige reiger slaat hij minzaam het gebeuren gaande, loopt daarbij geen meter te veel en fluit de tl-armaturen uit het plafond. Hij heeft de wind er behoorlijk onder, want praten en onheuse opmerkingen in zijn richting betekent hier er onmiddellijk uitgestuurd worden.

Dit is de 29ste aflevering in een serie over officials in de sport.

    • Freddy Rikken