Brzezinski vreest strijd met Iran

De Verenigde Staten lopen het gevaar een „oorlog met Iran in te rollen”. Omdat de regering-Bush Iran het onvermijdelijke falen van haar nieuwe strategie in Irak zal verwijten, is de dreiging van een Amerikaans-Iraanse militaire confrontatie reëel geworden.

Dit zegt Zbigniew Brzezinski, voormalig nationaal veiligheidsadviseur van president Jimmy Carter, vandaag in een vraaggesprek met deze krant. Brzezinski schreef twee jaar geleden met de huidige minister van Defensie, Bob Gates, een advies aan de regering-Bush om de diplomatieke en economische banden met Iran aan te halen. In de Koude Oorlog gold hij als een Democratische havik, reden waarom hij in 1988 de campagne van de latere Republikeinse president George H. W. Bush (1989-1993) steunde.

Brzezinski noemt het „zorgelijk” dat president Bush de oorlog in Irak recentelijk typeerde als de „beslissende ideologische strijd van deze tijd”. Volgens hem wordt het conflict in Irak vooral veroorzaakt door woede bij Irakezen over de Amerikaanse vernietiging van de Iraakse staat. „Om dan te zeggen dat de VS al in conflict zijn met een bredere islamitische dreiging in de regio, waarvan Iran het centrum is, is bijna een self-fulfilling prophecy.”

Brzezinski noemt Iran een militair en economisch zwak land. Het gevaar van het nucleaire programma van Iran wordt volgens hem stelselmatig overdreven door de Amerikaanse en Israëlische regering.

De regering-Bush spreekt tegen dat ze aanstuurt op een gewapend conflict met Iran.

Interview:pagina 5

    • Tom-Jan Meeus