Bos: nederlaag persoonlijk falen

PvdA-leider Wouter Bos zou zijn afgetreden als leider van zijn partij als de SP bij de verkiezingen groter was geworden dan de PvdA. Bos ervaart de nederlaag van de PvdA op 22 november vorig jaar als „een kwestie van persoonlijk falen”.

Dat zegt Bos, beoogd vice-premier en minister van Financiën in het nieuwe kabinet van CDA, PvdA en ChristenUnie, vandaag in een interview met deze krant. Bos: „Als we kleiner waren geworden dan de SP, was ik die avond direct afgetreden. Dat was de enige grens die ik mezelf had gesteld.” De PvdA haalde 33 zetels, een verlies van negen ten opzichte van 2003. De SP haalde 25 zetels, een winst van 17 zetels.

Bos: „Als je zo’n nederlaag lijdt als in november, en tegelijkertijd de SP enorm ziet opkomen, dan komen er een heleboel existentiële vragen voor de partij naar boven. Hoe ziet de toekomst van de PvdA eruit? Is dit een trend waaraan we ten onder gaan of kunnen we het counteren en er weer bovenop komen? Ik sta aan het roer van die club.” Volgens Bos heeft de PvdA in de formatie geprofiteerd van het feit dat ze niet de grootste was geworden: „Als je de grootste partij bent, zoals nu het CDA, moet je anderen vragen. Die kunnen dan nee zeggen. Degene die gevraagd wordt heeft daarmee een betere onderhandelingspositie dan degene die vraagt.”

Bos zegt tevens dat zijn christelijke achtergrond („Ik ben niet gereformeerd, ik ben hervormd”) geholpen heeft bij de onderhandelingen met CDA en ChristenUnie. „Bij mij gaan de stekels niet overeind staan als er typisch christelijke thema’s op tafel komen. Als het gaat over de waarde van het gezin, dan schiet ik niet meteen in de achteruit.”

formateur: pagina 3

Interview Bos: pagina 37

tekst regeerakkoord: www.nrc.nl

    • Egbert Kalse