Begin een opvanghuis

Meerdere fondsen in de topindex van de beurs zijn de afgelopen jaren flink gestegen. Er komt dan een moment waarop je moet beslissen of je die aandelen houdt of liever winst neemt.

Bijvoorbeeld omdat er niet meer in het vat zit en er een correctie op de loer ligt. Immers: collega-aandeelhouders dubben waarschijnlijk net zo. Dat denken over het gedrag van anderen speelt een belangrijke rol in het hoofd van actieve beleggers.

Stel dat je daarom je bezit afbouwt en winst neemt. Dat zijn prettige momenten, tijd om een flesje open te trekken. Binnen is binnen. Helaas kennen actieve beursvolgers weinig rust, ze willen kopen en verkopen. Maar wat?

Je kan overwegen om sociaal te beleggen. Je koopt als anderen verkopen of helemaal niets doen. En je verkoopt wanneer iedereen zich verdringt om te kopen. Dat heet contrair (tegengesteld) beleggen. Je roeit tegen de stroom in.

Daar is moed voor nodig en je loopt het risico om geld te verliezen. Daar staat tegenover dat de kans op succes (koersstijging) groter is dan die van de publiekslievelingen, omdat het vaak gaat om fondsen die sterk gedaald zijn, terecht of niet.

Neem Buhrmann, een van ’s werelds grootste leveranciers van kantoorbehoeften. Daarom zit het aandeel van die onderneming in de AEX-index. Donderdag bleek dat de resultaten in de VS tegenvallen. Direct daarop stelden verschillende analisten de vooruitzichten naar beneden bij. Dat is goed nieuws voor op koopjes beluste sociale beleggers.

Woensdag sloot het aandeel nog op 11,80 euro, opende donderdag op 10,47 en stortte vervolgens in tot een dagdieptepunt van 10,22. Een tussentijdse daling van ruim 13 procent. Het aandeel sloot de dag op 10,65, bij een enorme omzet van ruim 16 miljoen stukken. Normaal is dat gemiddeld 1,4 miljoen per dag.

Een uitgelezen dag om sociaal te kopen, want Buhrmann piekte 2 mei vorig jaar op 15,90. Maar dat is verleden tijd. Wie een portefeuille met (tijdelijk) gevallen of bijna dode engelen op wil opbouwen, moet zijn geld spreiden over meerdere kandidaten om succes te hebben.

Bijvoorbeeld met tien ondernemingen. Je leidt dan een opvanghuis voor brekebenen. Trek je daar 25.000 euro voor uit, dan stop je gemiddeld 2.500 euro in een aandeel. Dus circa 230 Buhrmannen.

Hoe vind je de andere negen bewoners? Niet door in korte tijd van alles binnen te halen. Je moet geduld hebben. Kopen met het nodige beleid.

Bijvoorbeeld zo. In het koersoverzicht in de zaterdagkrant van NRC Handelsblad staat de kolom ‘Koersrendement’ met daarin het procentuele verschil van de slotkoers van die week met die van twaalf maanden geleden. Je voorkeur gaat dan uit naar de percentages met een flinke min, de verliezers.

Bij de AEX zijn dat alleen Getronics en sinds deze week ook Buhrmann. Bij de Midkap-index Van der Moolen en misschien Wessanen. Dalen we verder af in het beursgebouw dan vinden we minnen van soms onbekende fondsen. Antonov, Blue Fox Enterprises, De Vries Robbé groep, Isotis S.A., Laurus, RT Company, Tele Atlas en Versatel.

Een bonte verzameling achterblijvers ten opzichte van een jaar geleden. Rijp en groen. Die moet je nooit zomaar kopen: eerst onderzoeken wat ze doen, hoe de vooruitzichten zijn enzovoorts.

De beste, snelste en goedkoopste toegang tot alle informatie die je nodig hebt biedt de zoekmachine Google. Wie daar bijvoorbeeld intikt ‘Isotis S.A.’ vindt bijna 50.000 verwijzingen (links) naar informatie. Je krijgt het tenslotte niet cadeau.

    • Adriaan Hiele