Balkenende formateur

CDA-leider Jan Peter Balkenende is gisteren door koningin Beatrix gevraagd formateur te worden van een nieuw kabinet van CDA, PvdA en ChristenUnie. Balkenende heeft het verzoek „in beraad”, zoals dat formeel heet. Hij gaat „op de kortst mogelijke termijn” aan het werk.

De beoogd premier sprak de verwachting uit dat het nieuwe kabinet „in de loop van de week van 19 februari” gereed zal zijn. Daarbij wordt zowel rekening gehouden met het PvdA-congres van 17 februari – waar de PvdA-leden zich over het regeerakkoord en over de nieuwe bewindslieden zullen uitspreken – als met het carnaval, dat in de week van 19 februari valt.

Maandag zal Balkenende de fractievoorzitters van CDA, PvdA en ChristenUnie uitnodigen voor de eerste gesprekken over de verdeling van de portefeuilles en de nieuwe bewindslieden. Omdat Balkenende sinds de verkiezingen formeel ook fractievoorzitter is van het CDA, zal waarnemend fractievoorzitter Maxime Verhagen namens het CDA aanschuiven naast PvdA-leider Bos en CU-voorman Rouvoet.

De partijen verschillen nog van mening over de verdeling van de departementen. Naar verluidt zouden PvdA en CDA beide azen op zowel Sociale Zaken als Buitenlandse Zaken.

Het is de vierde keer in vijf jaar tijd dat Balkenende tot formateur benoemd is. Alleen de vroegere PvdA-voorman Willem Drees leidde ook vier kabinetten. Balkenende zei bij de selectie van de kandidaat-bewindslieden zorgvuldig te werk te zullen gaan. „Dat lukt allemaal niet in één week”, zei hij. Suggesties als zou hij wederom het risico lopen dat hij enkele bewindslieden tijdens de rit zou kwijtraken, deed hij af met een vrolijk: „Waarom nou toch dat negativisme! Laten we nou eens van het positieve uitgaan.”