Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

48 uur in Seoul, de karaoke-stad van Zuid-Korea

In Seoul kun je goed barbecuen, de nieuwste gadgets bekijken en karaoke zingen, ontdekt Elske Schouten

OASE VAN RUST: Gyeongbokgung, het grootste paleizencomplex in Seoul Foto Hemis.fr South Korea, Séoul, the Gyeongbokgung palace
OASE VAN RUST: Gyeongbokgung, het grootste paleizencomplex in Seoul Foto Hemis.fr South Korea, Séoul, the Gyeongbokgung palace hemis.fr

Waarom gaan?

Zuid-Korea is de meest exotische bestemming in het Verre Oosten. Oké, op zijn noordelijke buurland na, misschien. Maar vergeleken met China en Japan is Zuid-Korea hier totaal onbekend. Terwijl de cultuur fascinerend, het landschap prachtig en de keuken overheerlijk is. Andersom zijn wij in Seoul overigens helemaal geen vreemden. Vertel in een taxi dat je uit Nederland komt, en de chauffeur roept stralend: Hiddink!

Wat is er te zien?

Seoul heeft 10 miljoen inwoners die dicht op elkaar wonen in veel beton en weinig groen. Des te opvallender zijn de kleurige boeddhistische tempels en oude paleizen die hier en daar tussen het grijs opduiken. Een oase van rust is Gyeongbokgung, het grootste paleizencomplex in Seoul. Zoals elk Koreaanse monument verschillende malen in puin gelegd door de Japanners, maar met zijn vijvertjes en rotstuintjes mooi herbouwd.

Wandel van daar naar Insadong. Deze straat is populair bij de weinige toeristen in Seoul vanwege de leuke kleine winkeltjes met souvenirs, zoals rijstpapier of kalligrafiekwasten. Verder zitten er kleine theehuisjes en restaurants.

Zie in het weekend hoe oudere Koreanen zich vermaken in het Jongmyo park. Met een beetje geluk is er een demonstratie aan de gang. Vrij vreedzaam allemaal, protesteren is hier een nationale hobby. Andere vijftigplussers spelen traditionele muziek, of springen op en neer in een soort openluchtdisco voor ouderen. Het leukst zijn de mannen die voor een verplaatsbaar beeldscherm doodserieus en vals mee blèren met een karaokeplaatje. Niet gehinderd door schaamte of het gezang van de volgende zanger, twintig meter verder.

Niet ver van het park is de Dongdaemun markt. Vrouwen verkopen er tientallen varianten van het nationale gerecht kimchi: ingemaakte en gepeperde groenten die bij elke maaltijd – zelfs het ontbijt – worden gegeten. Verder liggen er allerlei vissen, schelpdieren en insecten. Ruik je ineens een scherpe stank, dan is de kans groot dat je net een stalletje met geroosterde zijderupsen passeert: een lokale lekkernij.

Vergeet als je door Seoul loopt niet dat Zuid-Korea het meest hightech land ter wereld is. De gadgets die er te zien zijn, willen wij over twee jaar hebben. Maak een ritje met de metro en zie jonge mensen televisiekijken op mobieltjes en kleine draagbare tv’s. Zelf proberen? Bezoek in het COEX winkelcentrum de demowinkel van nationale trots Samsung, waar niets te koop is maar waar je de nieuwste elektronica kunt uitproberen.

Kijk tenslotte hoe jongeren zich vermaken in een ‘PC-bang’. De internetcafés zijn op elke straathoek te vinden en zitten 24 uur per dag vol met jongens die elkaar virtueel doodschieten in multiplayergames.

Wat te eten?

Wie terugkomt uit Seoul vraagt zich af waarom er in Nederland zo weinig Koreaanse restaurants zijn. Koreaans eten is niet alleen lekker, het is ook gezellig. De hele tafel eet met metalen stokjes uit dezelfde schaal. Koreanen eten veel vlees en zeevruchten, vaak scherp gekruid. Zelfs in het meest karige restaurant komt het eten met talloze bijgerechtjes. Het leukste is Koreaans barbecuen, waarbij je zelf aan tafel vlees grilt en opeet met een blad sla, wat kimchi en hele tenen knoflook. Voor een snelle hap kun je bibimbap proberen, een eenpansgerecht met groente, ei, vlees, en wat andere ondefinieerbare ingrediënten. Of gimbap, een soort Koreaanse sushi, maar dan zonder vis.

Waar te drinken?

De bewoners van Seoul vallen niet op door hun hippe kleding. Anders is dit in de trendy en relatief dure buurt Apgujeong, waar rond Rodeo Street veel bars zitten. Naar het café gaan is hier anders dan in Nederland. Je gaat met vrienden en vraagt netjes om een tafeltje; met wildvreemden aan de bar hangen is niet het idee. Probeer vooral de nationale alcoholische drank soju: een soort wodka maar dan met minder alcohol. Vooral lekker als mix met een fruit- of yoghurtdrank. En drinken gaat in Seoul niet zonder eten. Doe als de locals en bestel bij de soju een schaal met fruit en gemarineerd varkensvlees.

En daarna?

Een bezoek aan een lokale discotheek is leuk, maar niet zoveel anders dan hier. Spannender is om jezelf over de karaokedrempel heen te helpen door een bezoek aan een norae-bang. Daar huur je een kamertje waar je met vrienden een uur lang je favoriete liedjes kunt meezingen. Door de soju en de veilige beslotenheid van het kamertje zul je je al snel laten gaan. Maar bedenk wel dat veel van deze kamers aan de buitenkant luidsprekers hebben, zodat ook anderen kunnen meegenieten.

Wie nog niet naar bed wil, kan nog een filmpje kijken in een ‘DVD-bang’. Ook geschikt voor een romantisch rendez-vous. Of ga winkelen, of naar de kapper. Allemaal 24 uur per dag mogelijk in Seoul.

Probeer ten slotte het hotel terug te vinden, wat geen sinecure is. (Een typisch ‘adres’ in Seoul zou zijn: Concertgebouwbuurt, het rode gebouw.) En schaam je niet over je aangeschoten toestand, want Koreanen die uitgaan worden allemaal ladderzat en waggelen brallend naar huis.