Zaag, steek en snij in gras, tak en struik

In bos en beemd gebruik je een Zwitsers zakmes, binnenshuis een tool. Voor in de tuin had je tot voor kort geen handzaam inklapbaar apparaat met meerdere functies.

De Leatherman Hybrid Foto Jaime Halegua Halegua, Jaime

Het geheel is meer dan de som der delen, mogen holisten graag beweren en dan hebben ze het gemeenlijk niet over zakmessen of tools. Wellicht ten overvloede, tools zijn scharen of nijptangen waarvan de handvatten ware schatkamers van allerlei vernuftig vormgegeven gereedschap zijn.

Tim Leatherman, de oervader van de tools, reisde als jong ingenieur in 1968 door Europa in een aftandse Fiat 500. Voor reparaties had hij geen geld en uit het voortdurend bezig zijn met mechanisch herstelwerk ontstond het concept voor de multipurpose tool die in 1983 op de markt kwam.

Inmiddels kleven aan de Leatherman verhalen als: ‘Tijdens de vlucht begaf de motor van het vliegtuig het. Maar gelukkig had ik mijn Leatherman bij me.’ De hoekige ontwerpen van het eerste uur zijn al ingehaald door meer ergonomische gevormd gereedschap. En de jongste telg, de Leatherman Hybrid, is speciaal ontworpen voor de tuin.

Was vroeger februari de maand om de tuin met rust te laten, door het veranderende klimaat kunnen we nu al, volgens de Britse Royal Horticultural Society (RHS), aan de slag. Paardebloemen en zevenblad willen zich graag ontwikkelen bij 6 graden Celsius en daarboven. Dus kan de Hybrid worden getrokken.

Door de twee ergonomisch gevormde handgrepen uit elkaar te trekken, komt een scherpe en arbeidslustig ogende snoeischaar tevoorschijn. Voor rechtshandigen zit een simpel te bedienen borg onder de bek, die eenmaal uitgeklapt werkt als een snoeischaar van de betere merken. De onkruidsteker haalt de paardebloemen met wortel en al uit de aarde en de zaag halveert binnen enkele seconden een dikke tak. Bij gebrek aan dode boom kon de bastschiller niet worden ingezet en bij gebrek aan kennis zal het ent- en oculeermes niet vaak worden gebruikt. En dan is er nog een speciaal instrument om sproeikoppen van tuinsproeiers mee te demonteren (sprinkler tool). Wie een zaag, snoeischaar, oculeermes, schroevendraaier en onkruidsteker apart koopt, is waarschijnlijk in totaal minder geld kwijt. Maar dan heeft hij niet zo’n prachtapparaat aan zijn riem. Want de Hybrid is meer dan de som der delen.

Leatherman Hybrid 68,50 euro

    • Hans Moll