Wondermiddel tegen aids werkt toch niet

Johannesburg. In Afrika is een grote proef met virusdodend middel tegen aids gestaakt. De vaginale gel, microbicide geheten, werd vorig jaar op een aidsconferentie in Toronto door onder meer de Verenigde Naties gepromoot als het middel voor condoomvrezende mannen in gebieden die zwaar zijn getroffen door de aids-epidemie. Naar nu blijkt zijn zeker 35 van de ruim 1.300 vrouwen uit Benin, Oeganda, Nigeria, India en Zuid-Afrika, die voor de experimenten nog gezond waren, besmet met hiv. Volgens de eerste resultaten blijkt de gel de kans op besmetting juist te vergroten. Het is de tweede keer dat een proef met een vaginale gel wordt stopgezet. Ook de `virus-inactiverende` gel monoxynol-9 bleek averechts te werken. In Zuid-Afrika gaat binnenkort een nieuw experiment van start, waarbij proefpersonen worden geïnjecteerd met dode hiv-cellen.