Weekendschool Slot

Elke zondag gaan 36 kinderen naar de IMC Weekendschool in Amsterdam-West. Deze zondag ondervroegen zij elkaar voor de camera’s over hun toekomst.

De kinderen van de weekendschool houden een persconferentie foto Maarten van Haaff Weekendschool. vandaag thema: journalistiek. "persconferentie" met stadsdeelvoorzitter Ahmed Marcouch. Daarna in groepjes de tekst schrijven voor de krant. Amsterdam, 21 jan 2007. foto Maarten van Haaff onderwijs Haaff, Maarten van

In acht steden in Nederland kunnen kinderen langskomen op de weekendschool. Daar leren ze wat ze later zoal kunnen worden. Op de weekendschool komen echte journalisten, artsen, advocaten, sterrenkundigen en politici vertellen over hun vak.

De afgelopen twee weken kregen de leerlingen in Amsterdam-West les van echte journalisten. Twee weken geleden leerden ze vragen stellen tijdens een heuse persconferentie. De ‘burgemeester’ van stadsdeel Slotervaart kwam de vragen van de kinderen beantwoorden. Deze week leerden de kinderen interviewen. Ze stelden elkaar voor een televisiecamera vragen over hun eigen toekomst.

„Ik wil later dokter worden”, zei Bilal Boukaceme op een vraag. Hij is 11 jaar. Hij wil arts worden omdat hij heel veel mensen wilt helpen, zei hij. „Dat is heel belangrijk.” Bilal: „Ik zou dan natuurlijk ook advocaat kunnen worden, maar dokter zijn is véél leuker.” Hij wordt later dokter in het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis, ook in Amsterdam-West.

De meeste jongens willen later, natuurlijk, profvoetballer worden. Mohamed el Mahdini (11 jaar) wil een goede prof worden door heel erg hard te trainen. „Nu voetbal ik ook”, zei Mohammed. Zijn favoriete voetballer is Ronaldinho van FC Barcelona. Zelf wil Mohammed later gaan voetballen bij Liverpool in Engeland.

Ismael Acharrab (10 jaar) wilde altijd voetballer worden, maar sinds kort wil hij graag leraar worden. Waarom? „Omdat leraar zijn lang niet zo gevaarlijk is”, zei Ismael. Hij wil later een hele goeie leraar zijn. „Dat leer ik door heel goed op te letten hoe mijn eigen meester les geeft. Ik word een eerlijke leraar die kinderen niet zomaar straf geeft, maar vooral gezellig is.”

Emin Tuncer (11) wil van zijn hobby zijn werk maken. Hij wil later spelletjesmaker worden. „Ik ga mijn eigen computerspelletjes maken, omdat ik games zo leuk vind. Dat lijkt me wel wat, omdat ik dan de hele dag games mag spelen.” Gino Bert Cin (11 jaar) weet ook erg goed wat hij wil zijn later: een advocaat. Hij is zo enthousiast dat hij nu al soms naar de rechtbank gaat om te kijken hoe echte advocaten werken.

    • Ahmet Olgun