Wat is een uitvinding?

Tientallen inzendingen met uitvindingen die (nog) niet op de markt zijn, kreeg nrc.next de afgelopen tijd.

Échte uitvindingen of niet – dat is aan de lezer.

Dit is de laatste aflevering van ‘de uitvinding': de rubriek met originele vondsten die (nog) niet tot de markt zijn doorgedrongen. Tientallen inzendingen ontving de redactie van nrc.next de afgelopen weken. Uit die leuke, eigenzinnige en vaak slimme vondsten is een selectie gepubliceerd.

Wat is een uitvinding en wat niet? De Nederlandse Orde van Uitvinders (NOVU) hanteert drie criteria, zegt directeur Wouter Pijzel. 1) Er moet een „nieuwigheidsaspect” zijn. 2) Het idee is voor een deskundige niet voor de hand liggend. 3) De uitvinding moet „industrieel toepasbaar” zijn. Ofwel: „Mensen met een perpetuum mobile, dat kan dus niet,” aldus Pijzel.

Voldeden alle producten in deze rubriek aan zulke criteria? Gelukkig niet. De ‘27ste letter’ van Carsten Clarijs, een inzetbare joker bij twijfel over spelling, rolt niet zo snel van de lopende band. Origineel is het wel. Anders vergaat het de ‘ papair-refresher’ van Jeroen van Goolen: een luchtverfrisser ín de wc-rol. Een Duitse fabrikant las erover in nrc.next en is nu met Van Goolen in gesprek.

Er waren veel te veel inzendingen om allemaal te plaatsen. In deze laatste aflevering komen niet zoals gewoonlijk één, maar vier ideeën aan bod. Of het uitvindingen zijn, mag iedereen voor zich bepalen. Duidelijk is dat er genoeg mensen zijn met een beetje vooruitgangsgeloof, veel inventiviteit en genoeg irritatie over alledaagse imperfecties.

Eppo König

Dit is de laatste aflevering van de serie ‘De uitvinding’. Vanaf maandag op deze plek: ‘Wat dragen we dit voorjaar?’ door Aaf Brandt Corstius en Sandra Heerma van Voss.

    • Eppo König