Uitvoering Korngold sfeervol en te gevoelig

Concert: Residentie Orkest o.l.v. Neeme Järvi m.m.v. Vadim Gluzman, viool. Gehoord: 8/2 MC Vredenburg Utrecht. Herh.: 9/2 20.15 uur; 10/2 14.15 uur Dr, Anton Philipszaal Den Haag.

Het is een Korngold-jaar, dus klinkt bij het Residentie Orkest het Vioolconcert van de vijftig jaar geleden overleden Wolfgang Erich Korngold (1897-1957). Hij werd geboren in Wenen, bewonderd door Strauss en Mahler („een genie”), is bekend van zijn opera Die tote Stadt en werd lang verguisd wegens de vele filmmuziek die hij in Hollywood componeerde en zijn vasthouden aan de laat-romantische stijl.

Het Vioolconcert (1937-1945) is aangename muziek, zeker met de behaagzieke solist Vadim Gluzman en chef-dirigent Neeme Järvi. De noten zijn de laatromantiek net voorbij, toch nog iets moderner dan Tsjaikovski en Bruch. Maar een echt concert met eigen inbreng voor solist en orkest is het niet, meer een lange begeleide solo, net zoals ook Chopin zijn pianoconcerten schreef.

De uitvoering werd gisteravond in Utrecht een duet in bijna sentimentele salonstijl voor twee gelijkgestemde heren in het zwart, de ene met viool, de andere met orkest. Er was veel onderling mimisch contact en dansant bewegen. Het publieke succes was groot, de toegift was even sfeervol: De Dans van de zalige geesten uit Orfeo ed Euridice van Gluck, met de viool in de rol van de fluit.

Toen kwam het echte werk: de Zevende symfonie van Bruckner. Lag het aan de voorafgaande Korngold of aan Järvi zelf dat het eerste deel vaak zo wuft en gevoelig klonk, dat de Bruckneriaanse hoekigheid leek gladgestreken en vervormd tot wulpse rondingen, speels, luchtig, licht en zwierig?

Pas in het slot van het eerste deel was daar plots een verschijning van de echte monumentale Bruckner, die zich in het vervolg wat vaker liet gelden. Maar ook daar klonk het gemakkelijker, losser en minder streng dan we gewend zijn in uitvoeringen met een perfect beheerste dynamische opbouw en subtiele klankverschuivingen. Järvi had veel succes, bij het publiek èn zijn Residentie Orkest.

    • Kasper Jansen