Trichet zint op rentestap eurozone

De kans dat de Europese Centrale Bank (ECB) volgende maand de rentetarieven verhoogt is sterk toegenomen, na uitlatingen van ECB-president Trichet. Dat bleek gisteren tijdens de persconferentie die de centrale bankier gaf na de reguliere vergadering van het bestuur van de ECB.

Trichet gebruikte daar de term „sterke waakzaamheid” (strong vigilance) met het oog op de mogelijke inflatieontwikkeling in het eurogebied. In het verleden is deze zegswijze het signaal geweest om de markt voor te bereiden op een rentestap omhoog.

De ECB heeft sinds eind 2005 de rente al zes maal verhoogd, tot het huidige niveau van 3,5 procent voor het belangrijkste tarief voor de geldmarkt: de basis-herfinancieringsrente. De laatste verhoging was afgelopen december. De eerstvolgende vergadering waaraan een persconferentie is gekoppeld is op de eerste donderdag van maart.

De inflatie in het eurogebied bevindt zich, met een waarde van 1,9 procent, op het niveau van wat de ECB beschouwt als prijsstabiliteit. Dat er toch sprake is van een opwaartse rentestap komt door een nog steeds te snelle groei van de geldhoeveelheid in de eurozone, en door het risico van te grote loonstijgingen die de inflatie kunnen opjagen.

Trichet waarschuwde expliciet voor dat laatste, met een nauwelijks verholen referentie aan Duitsland. In de grootste economie van de eurozone hebben de vakbonden relatief hoge looneisen gesteld, ter compensatie van een langdurige matiging in de afgelopen jaren.

Op de financiële markten wordt verwacht dat de komende renteverhoging, tot 3,75 procent, niet de laatste zal zijn. Rond de helft van het jaar wordt nog ten minste één stap verwacht.