Tabsurfers blij gemaakt

Van Firefox en van Internet Explorer zijn onlangs nieuwe versies uitgebracht. Versie 2.0 van Firefox en 7.0 van Explorer bevatten tal van handige, nieuwe functies.

Firefox, 5,6 megabyte zwaar en snel en probleemloos te installeren, staat bekend om het handige tabsurfen. Een nieuwe site wordt niet meer in een nieuw venster geopend, maar in hetzelfde venster. Elke site is te herkennen aan een tabje bovenin het browservenster. Het grote voordeel van tabs is dat je een veel beter overzicht houdt van welke sites je geopend hebt. Daarnaast kun je met behulp van tabs veel sneller tussen de ene geopende site naar de andere switchen. In Firefox 2.0 zijn de tabs verder doorgevoerd. Elk tabje kan apart gesloten worden. Wie te snel een tab sluit, kan via de geschiedenis de gesloten tab terughalen.

Een andere handige, nieuwe functie is het herstellen van een surfsessie nadat de pc bijvoorbeeld gecrasht is of nadat de browser per ongeluk is afgesloten. Firefox tovert alle geopende sites weer te voorschijn. Ook tekst die de gebruiker net aan het schrijven was, bijvoorbeeld een reactie op een weblogposting, staat weer in het browservenster.

Firefox herkende al vroeg het belang van rss-feeds. Rss (Really Simple Syndication) wordt vooral gebruikt door nieuwssites en weblogs. Een rss-feed bestaat meestal uit een serie aanklikbare koppen van artikelen en voor elk artikel een intro. In Firefox 2.0 kun je met één muisklik rss-feeds toevoegen aan je favoriete rss-lezer.

De nieuwe versie van Internet Explorer van Microsoft doet vervelende dingen op de pc van de gebruiker die Firefox als standaardbrowser heeft ingesteld. Direct na de installatie blijkt dat Explorer Firefox heeft uitgeschakeld als standaardbrowser en heeft gerommeld met de in Firefox bewaarde wachtwoorden. Dat is geen goede binnenkomer.

IE 7.0 is wel een verbetering ten opzichte van de vorige versie. Net als Firefox heeft Explorer nu ook tabs en die functioneren prima. Explorer heeft een tabhandigheidje dat Firefox niet heeft. Naast elke tab is een aanklikbaar vakje op een nieuwe tab te openen. Wie liever klikt dan het commando CTRL + T gebruikt zal deze feature zeker waarderen. Andere nieuwe functies in IE 7.0 zijn: rss-feeds, zoeken vanuit de locatiebar in verschillende zoekmachines (onder andere Google, Windows Live Search en Ask.com), beveiliging tegen oplichters en spammers.

Firefox en Internet Explorer zijn onder meer te downloaden in het Engels, Nederlands, Frans en Duits. De Nederlandse versie van Internet Explorer is in januari automatisch geïnstalleerd bij de maandelijkse update van Microsoft.

www.getfirefox.com www.microsoft.com

    • Marie-José Klaver