straks op nrc.nl

Moskouse kou

In Nederland vallen vijf vlokken sneeuw, dus ligt het hele land plat.

Hier is het serieus winter. Vanochtend wandelde ik over de Grote Communist naar mijn kantoor en voor het eerst dat bekende gevoel: snot dat in je neus bevriest. Dat klinkt onaantrekkelijk, toegegeven. Het komt erop neer dat je neus bij elke diepe ademtocht half dichtvriest; bij het uitademen voelt het alsof er plakband aan de binnenkant van je neus kleeft, je neushaar klitteband vormt. Dat vereist vijftien graden onder nul of meer.

Correspondent Coen van Zwol schrijft over de kou in Moskou op zijn weblog www.nrc.nl/moskou

Ontbijtcafé voor nrc.next

26 studenten van de Artemis Styling Academie in Amsterdam ontwierpen in het kader van een studieproject een ontbijtcafé voor nrc.next. Ze deden eerst onderzoek naar de lezers van de krant. Op basis daarvan bedachten ze de ruimte of de beleving van een ontbijtcafé. Gisteren presenteerden negen studenten hun café aan Titia Ketelaar, plaatsvervangend chef van nrc.next. In het nextlog een verslag van deze presentaties, zoals (hier op de foto) die van Celine Nagtegaal, die vindt dat de next-generatie zo druk is, dat er ’s ochtends stilte moet zijn. Rust en stilte zijn dan ook de kernwoorden van nex-ssstt, de kleuren zijn wit, beige, grijs.

Uitgebreid verslag van de cafépresentaties op www.nrc.nl/nextlog

Berg je plasma-tv op

Een grote tv is vooral leuk als ’ie aanstaat. Maar om nou tegen zo’n 50 inch gevaarte aan te kijken als er niets op tv is… De Amerikaanse firma MK1 Studio bedacht iets wat alleen Amerikanen kunnen bedenken: een hydraulische installatie die je televisie onder het bed vandaan tovert zodra je het toestel aanzet. De Underbed Lift heeft slechts 8 inch hoogte nodig (zo’n 20 centimeter) en kan in sneltreinvaart (veertig seconden) een loodzwaar scherm opzetten. Ziet er prachtig uit, als je de treurige inrichting van de slaapkamer buiten beschouwing laat. Ook kun je de plasma lcd-tv opbergen achter een speciale open haard. De vraag is wat lelijker is: een tv-scherm of een plastic haard met ‘realistisch vlameffect’.

Marc Hijink schrijft over liftoplossingen voor home entertainment-sets op het weblog Hebben: www.nrc.nl/nextlog