Straf Feyenoord niet gewijzigd

Voetbalclub Feyenoord blijft dit seizoen uitgesloten van Europees voetbal. Dat heeft het Zwitserse Sporttribunaal CAS vanochtend bekendgemaakt.

De beide wedstrijden in het UEFA-Cuptoernooi tegen het Londense Tottenham Hotspur, die gepland stonden voor 15 en 22 februari, gaan daardoor definitief niet door.

Feyenoord werd in beroep door de Europese voetbalbond UEFA uitgesloten van Europees voetbal na de zware rellen met supporters tijdens de wedstrijd in Nancy, eind november vorig jaar. De Franse politie moest toen traangas inzetten om de Rotterdamse fans in bedwang te houden en de wedstrijd werd ruim twintig minuten stilgelegd. Eerder op die dag waren er ook al ernstige ongeregeldheden geweest met Nederlandse voetbalfans in de binnenstad van Nancy.

Feyenoord ging tegen de straf in beroep bij het Sporttribunaal CAS in Lausanne, maar dat handhaafde vandaag de beslissing van de UEFA. Ook de boete van 62.000 euro werd gehandhaafd. „Dit is heel wrang”, reageerde financieel directeur Onno Jacobs vanochtend namens Feyenoord. „We hebben altijd benadrukt dat wij als club machteloos stonden in deze zaak. De personen die zich hebben misdragen, zijn buiten onze wil om aan kaarten gekomen. Daarom voelt het alsof Feyenoord onrecht is aangedaan. Dit is een heel zware straf.” Maar Feyenoord kan niet anders dan zich neerleggen bij de beslissing van het CAS, weet Jacobs; er is geen hoger beroep meer mogelijk.

De Rotterdammers zijn de tweede Nederlandse club die uitgesloten wordt van Europees voetbal. Dat overkwam eerder Ajax, nadat in Amsterdam in 1989 een toeschouwer een staaf in het doel van tegenstander Austria Wien had gegooid.