Sneeuw is erg, maar wilde zwijnen ook

Het spoor was gisteren ontregeld door de sneeuw. Maar in de dagen daarvóór waren het dieren die voor vertragingen zorgden. Zondag zat er bij Schiphol een zwaan op de rails. Bij Ede-Wageningen stond dinsdag een trein stil na een aanrijding met een wild zwijn. Spoorwegbeheerder Prorail rubriceert zulke Treindienst Aantastende Onregelmatigheden in de categorie ‘overig’, zegt woordvoerder Eric Drent.

Zijn er veel van zulke incidenten?

„Relatief weinig. Anderhalf jaar geleden vloog bij de Oostvaardersplassen een zeldzame monniksgier op een trein. Wat vaker voorkomt zijn koeien of schapen op de rails. Twee jaar geleden heeft bij station Bijlmer al eens een zwaan het treinverkeer opgehouden. Ook toen kwam de trein op tijd tot stilstand. Als dat niet lukt, stopt de machinist altijd even om te controleren of het treinstel nog in orde is. Ja, zelfs na een aanrijding met een konijn. Veiligheid staat bij ons met stip op één.”

Vandalen, spoorlopers, spelende kinderen en zelfmoordenaars gooien de dienstregeling vaker in de war?

„Ja. Al neemt het aantal incidenten met mensen langs het spoor gelukkig af. In 2005 waren er bijvoorbeeld nog 18 dodelijke ongevallen op overwegen, vorig jaar elf. We geven voorlichting op scholen, plaatsen hekken rond het spoor en ruimen vaker de rommel langs de rails op.”

Hoe komt het dat er toch nog elf mensen per jaar verongelukken?

„Niet iedereen realiseert zich hoe gevaarlijk overgangen zijn. Wat helaas vaak gebeurt: na het passeren van een trein denken sommige ongeduldige mensen dat ze alvast onder de slagbomen door kunnen oversteken. Komt er van de andere kant nóg een trein die ze niet hebben gehoord. Ja, treinen worden steeds stiller.”

    • Arjen Ribbens