Schoonmaken doe je zo

Het is dat Unilever een financieel directeur zoekt en geen bestuursvoorzitter. En het is dat Bart Becht bij zijn huidige werkgever Reckit Benckiser al tot de best betaalde topmannen van Groot-Brittannië hoort.

Maar de Nederlandse topman van het bedrijf dat schoonmaak- en wasmiddelen als Cillit Bang, Calgonit, Woollite en Vanish Oxy Action Wow verkoopt, toont al een aantal jaren aan dat hij zijn onderneming sneller kan laten groeien dan Unilever.

Ook weer in 2006. Bij Reckit Benckiser, dat naast schoonmaakartikelen ook geneesmiddelen als Strepsils en Nurofen verkoopt, groeide de omzet exclusief overnames vorig jaar met 6 procent. Dat is beduidend meer dan de omzetgroei van 3,8 procent waar Unilever vorig jaar op uitkwam en waar het Brits-Nederlandse bedrijf gisteren analisten en beleggers mee teleurstelde. Nu verkoopt Reckit Benckiser geen voedingsproducten, zoals Unilever dat doet met Knorr, Unox en Becel. Maar wie kijkt waar de twee bedrijven echt concurreren, ziet dat Unilever met een omzetgroei in huishoudelijke verzorgingsproducten (Sun, Omo, Cif) van 2,1 procent zelfs verder achterblijft.

Je kunt niet zeggen dat Reckit Benckiser zijn groei koopt ten koste van zijn winst. Waar Becht c.s. een brutowinstmarge van 21,5 procent haalt, blijft Unilever steken op 13,6 procent.

Het recept van Becht: steeds maar weer met nieuwe eigen producten komen en flink reclame maken. En wel met de traditionele spotjes met gladde verkopers waar Unilever wegens de vermeende hoge irritatie bij consumenten al lang afscheid van heeft genomen.

Unilever is pas vorig jaar weer de reclame-uitgaven gaan verhogen en is het aantal innovaties, vooral in voedingsproducten, nu pas aan het verhogen.

Zelfs als de nieuwe president-commissaris van Unilever een vervanging van Cescau zou overwegen, lijkt een terugkeer van een toptalent als Becht naar Nederland onwaarschijnlijk. Hij kreeg in 2005 aan salaris en bonus 5,7 miljoen euro bij een firma met een omzet van ruim 6 miljard. Cescau moet het, bij een zesvoudige omzet, toch bijna met de helft minder doen. En dan is het aandelen- en optiepakket van Becht ook nog beter.

Hij zou met zijn inkomen in Nederland bijna bovenaan de ranglijst komen van best verdienende topmannen. En daarmee word je niet populair. Dat bleek deze week eens te meer, gezien het verzoek van CNV-voorman Rienk van Splunter om de Sociaal-Economische Raad een onderzoek te laten instellen naar de topinkomens. Zo’n schoonmaakoperatie kun je maar beter eerst even laten uitwoeden.

Daan van Lent

    • Daan van Lent