Rusland steekt veel geld in nieuwe wapens

Rusland steekt de komende 8 jaar 189 miljard dollar (circa 145 miljard euro) in de modernisering van zijn strijdkrachten. Dat zei minister van Defensie Ivanov woensdag.

Ivanov is een van de ‘kroonprinsen’ die president Poetin naar voren schuift voor zijn opvolging in 2008. De tweede is Medvedev, die zich als vicepremier profileert met ‘nationale projecten’, investeringen in onderwijs, landbouw, gezondheidszorg en infrastructuur.

Ivanov profileerde zich als de man die Rusland veilig maakt. Russische tv-kanalen besteden veel aandacht aan de ‘Amerikaanse dreiging’, het plan om radarstations voor het raketschild in Tsjechië en Polen te plaatsen. President Poetin beloofde vorige week ‘asymmetrische maatregelen’ om de Russische nucleaire afschrikking geloofwaardig te houden. Hij erkende dat Rusland het Pentagon financieel niet kan bijbenen.

Hoewel Ruslands defensiebudget steeg van 8 miljard dollar in 2001 tot 31 miljard nu, is dat slechts een twintigste van het Amerikaanse. Ivanov wil daarom af van het uit 1987 stammende INF-akkoord tegen kernwapens voor de korte en middellange afstand in Europa: een ‘fout’. Eerder behield Ivanov zich het recht voor akkoorden eenzijdig op te zeggen, zoals de VS in 2002 het ABM-akkoord schrapten, dat een raketschild verbiedt. Rusland kan de kloof met het Amerikaanse kernarsenaal ‘asymmetrisch’ dichten door relatief goedkope raketten voor korte en middellange afstand op Europa te richten.

Komend jaar belooft Ivanov 17 van land gelanceerde intercontinentale kernraketten van het type Topol-M te bestellen: recent wist Rusland daarvan hooguit vier per jaar te produceren. Het is ook de vraag of het Russische defensiecomplex de vraag kan bijbenen, erkende Ivanov. Als vicepremier controleert hij de wapenindustrie, waarvan de kosten uit de hand lopen. Het probleem is dat het Russische leger vijftien jaar geen geld had om orders te plaatsen en de wapenindustrie draaide op export van een beperkt aantal producten, aldus analist Alekandr Golts. Ketens naar onderaannemers zijn verbroken en de industrie is nauwelijks in staat een volledig leger uit te rusten.

Met de injectie van 189 miljard dollar kan 45 procent van het huidige wapentuig vervangen worden, verwacht Ivanov. Het personeel daalt van 1,1 miljoen militairen naar 1 miljoen, volgens Ivanov het minimum.