Rijk schrapt 14.800 banen

Bij de rijksoverheid verdwijnen de komende vier jaar 14.800 volledige arbeidsplaatsen. Ontslagen zullen onvermijdelijk zijn. Daarmee is de door de nieuwe coalitie gewenste besparing van 750 miljoen mogelijk.

Dat staat in het advies dat de secretarissen-generaal (SG’s), de hoogste ambtenaren van de ministeries, aan de onderhandelaars van CDA, PvdA en ChristenUnie voor het nieuwe regeerakkoord hebben gestuurd. Het advies is vandaag openbaar gemaakt.

Volgens de topambtenaren kan bijna de helft van de 750 miljoen bespaard worden door slimmer en efficiënter te werken. Ze noemen als voorbeelden minder overleg, minder managementlagen en het sneller oplossen van meningsverschillen.

De overige bezuinigingen zijn niet mogelijk zonder het maken van politieke keuzes, zo schrijven de SG’s herhaaldelijk. Politici moeten zich bij het bedenken van nieuwe regels realiseren dat voor het uitvoeren ervan ambtenaren nodig zijn.

Maar ook de complexiteit van bestaande wetten, „toezichtlasten, rapportageverplichtingen, administratieve vereisten en coördinatielasten” moeten „daadwerkelijk verminderen”. Wil de bezuiniging gehaald worden, dan is „expliciete politieke leiding” noodzakelijk, schrijven de SG’s.

De topambtenaren hebben alleen gekeken naar ambtenaren bij de ministeries en zelfstandige bestuursorganen, waar in totaal ongeveer 175.000 arbeidsplaatsen zijn. Als onderdeel van de bezuinigingen pleiten de SG’s onder meer voor de afschaffing van negen adviesraden.

Het volledige advies staat op www.minaz.nl