Protest tegen geweld: roze tank explodeert

Een roze tank met vier lopen van hout en kunststof explodeert op een weiland vlak buiten kunstenaarsdorp Ruigoord in het Westelijk Havengebied van Amsterdam. Kunstenaar Dadara (37) bouwde het gevaarte tussen Kerst en Nieuwjaar, als protest „tegen het geweld waarmee geweld zo vaak bestreden wordt”. Dadara besloot zijn creatie op te blazen „om met een heleboel geweld iets moois te laten zien”. Honderd mensen bekeken het schouwspel, waarbij brokstukken van de tank tientallen meters in het rond vlogen. De beelden hiernaast zijn frames van een highspeed-camera waarmee Dadara de explosie filmde.

De sneeuw die gisteren viel gaf een extra mooi effect, maar had niet nog eerder moeten komen, vertelt Dadara. „De camera’s waarmee ik filmde hebben een heleboel licht nodig. Ik heb de tank drie kwartier eerder dan gepland laten ontploffen, toen er net een klein laagje lag. Tien minuten later viel er al zoveel sneeuw, dat het te donker zou zijn geweest om te filmen. Dan had ik de tank toch moeten opblazen, want zo’n ding vol mortiergranaten kun je ook niet zomaar laten staan.”

Bekijk de filmopnames van de explosie en lees meer over het project op www.lovepeaceterror.com