Pas verschenen

Literatuur

Edzard Mik: Bleke hemel. Contact, 206 blz. € 21,90

Een gevierd acteur op het hoogtepunt van zijn carrière – maar in crisis – neemt het bod aan van zijn vriend om in het Piringebergte van Bulgarije een toneelstuk te gaan regisseren. Daar ontvouwt zich een drama. Roman van Edzard Mik (1960) over liefde en jaloezie.

Lévi Weemoedt: Vanaf de dag dat ik mensen zag. Verzamelde gedichten. Nijgh & Van Ditmar, 272 blz. € 19,90

Lévi Weewoedt, pseudoniem van Ies van Wijk (1948) debuteerde in 1977 als dichter van ironische verzen met Geduldig lijden ‘omdat ik mijn eigen somberheid wilde bespotten’. Uit deze en andere bundels selecteerde Weemoedt zijn gedichten en voegde daar een veertigtal ongepubliceerde aan toe. ‘En, Lévi, staan er ook nieuwe in?’/ ‘Ja, maar niet zulke leuke als in het begin!’.

Clark Accord: Bingo! Nijgh & Van Ditmar, 236 blz. €18,95

Roman over ‘de golfbaan der armen’ met als hoofdpersonen de 49-jarige Leanda en haar dochter Naomi, die dagelijks de bingobus van Rotterdam naar Amsterdam nemen. Met de hoop in één klap uit de problemen te komen.

Non-Fictie

Maartje Janse: De afschaffers Publieke opinie, organisatie en politiek in Nederland 1840-1880. Wereldbibliotheek, 396 blz. € 29,90

Handelseditie van een proefschrift over de Nederlandse bewegingen voor afschaffing van onder meer slavernij en drankmisbruik in een periode dat er in Nederland nog geen politieke partijen bestonden.

Allard Jolles, Jaap van Beusekom (red.): Hey ho, let’s go! Poppodia in Nederland. NAI Uitgevers, 220 blz. € 34,50

De afgelopen tien jaar verrijzen er in Nederland in diverse steden gebouwen voor popmuziek, ontworpen door architecten als Benthem Crouwel, MVRDV en OMA. Aan de hand van veel foto's, plattegronden en tekeningen wordt een inzicht gegeven in de bijzondere bouwopgave voor dit type architectuur. Daarnaast bevat het boek essays van onder anderen Hester Carvalho.

Hein Groen: Dublin. Bas Lubberhuizen, 220 blz. € 24,90

Literair reisboek, het twaalfde deel in de veel geprezen stedenreeks van Het oog in ’t zeil bevat twee literaire stadswandelingen door Dublin, essays over onder meer John Banville, W. B. Yeats, Oscar Wilde en Samuel Beckett. Verder een interview van Hans Steketee met de Ierse romancier Hugo Hamilton en diverse lijsten met boeken, musea, boekwinkels en bibliotheken.

Pieter Stokvis (red.): Geschiedenis van het privéleven. Bronnen en benaderingen. SUN/Open Universiteit. 510 blz. €39,50

Veelzijdige bundel artikelen over de mogelijkheden om gezinslevens te reconstrueren. Met bijdragen over het gebruik van overheidsarchieven, particuliere brieven, beeldmateriaal en voorwerpen.