Overlast wegens hoog peil Zambezi

Premier Luisa Diogo van Mozambique heeft het leger opdracht gegeven om 2.500 mensen desnoods met dwang te evacueren uit gebieden die dreigen onder te lopen door ernstige overstromingen.

De afgelopen twee weken kwamen 29 mensen om en werden duizenden woningen vernield bij de zware regenbuien en stormen die Mozambique momenteel teisteren. De regering deed een oproep aan de duizenden mensen die wonen op eilanden in of op oevers langs ’s lands grote rivieren, om weg te trekken.

Volgens premier Diogo hebben 2.500 mensen de oproep om het bedreigde gebied te verlaten naast zich neergelegd. Het betreft vooral boeren die hun land niet willen achterlaten. Vandaag zei Diogo dat mogelijk een half miljoen mensen uit het gebied weg moeten. Eerder deze week waarschuwde ze dat de wateroverlast dit jaar zwaarder kan uitvallen dan in 2000 en 2001. Toen kwamen grote delen van het midden en zuiden van het land blank te staan.

Diogo vloog woensdag over de reeds getroffen gebieden om de schade op te nemen. Op sommige plaatsen waren mensen in boomtoppen geklommen om aan het water van de wassende rivieren te ontkomen. Volgens de regering vernielde het hoge water tot nu toe 4.677 huizen, 111 klaslokalen en vier medische posten. In totaal zijn 46.500 mensen direct getroffen.

De wateroverlast zou zich kunnen uitbreiden naar andere laaggelegen gebieden langs de Zambezi. Een rivier die vanuit Angola ondere andere via Mozambique uitkomt in de Indische Oceaan. Ook langs twee andere rivieren, de Shire en de Revobue, dreigt overlast door het snel stijgende waterpeil. Door de Cahora Bassa-dam passeert momenteel tweemaal zoveel water als normaal. De spuigaten verwerken zo’n 10.000 kubieke meter per seconde.

Het Internationale Rode Kruis en de Rode Halve Maan kondigden gisteren aan fondsen vrij te maken voor hulp aan het getroffen gebied. Het geld is ook bestemd voor Angola en Zambia, landen die sinds vorige maand eveneens kampen met hoogwater.

In Angola kwamen door het hoge water 91 mensen om het leven. Ook is in 15 van de 18 provincies cholera uitgebroken onder 3.868 personen sinds begin dit jaar. Het Rode Kruis verlengde gisteren de waarschuwing voor de uitbraak van cholera in het land tot juni. Ook in Zambia brak na overstromingen cholera uit, daar werden 414 mensen ziek. (Reuters, AP)