Op straat wordt de gevangene weer politicus

Anthony Godett, leider van de Curaçaose volkspartij FOL, is weer vrij man. Voor zijn partij was dat meteen de start van een politieke campagne. FOL hoopt op een comeback van oranje.

FOL-leider Anthony Godett (met pet) omhelst zijn broer na zijn vrijlating uit de Bon Futuro gevangenis. Foto Prince Victor Victor, Prince

Op de parkeerplaats voor de Curaçaose Bon Futuro gevangenis zingen en dansen uitgelaten sympathisanten van de arbeiderspartij Frente Obero Liberashon (FOL). Dat doen ze al de hele week. In afwachting van de vrijlating van leider Anthony Godett bereiden ze zich voor op de campagne voor de eilandsraadverkiezingen in april.

Gisterochtend was het zover. Om even voor tien uur liep Godett, zijn vuist strijdbaar in de lucht, als een vrij man door de gevangenispoort. Na een omhelzing van zijn zus en oud-premier van de Nederlandse Antillen, Mirna Louisa-Godett, klampt de meute hem aan. „Het is een belangrijke dag”, zegt Maurice Adriaens, tweede man van de FOL. „Niet alleen omdat Anthony uit de gevangenis komt. Vanaf vandaag kunnen we de politieke vervolging van de partij achter ons laten.”

Godett werd in 2004 in hoger beroep veroordeeld tot vijftien maanden cel, waarvan vijf voorwaardelijk, wegens valsheid in geschrifte, het aannemen van steekpenningen en het witwassen van geld. De Hoge Raad bevestigde dat vonnis in 2005. Volgens Godett, die zegt onschuldig te zijn, is hij het slachtoffer van een door Nederland aangestuurd politiek proces om hem achter de tralies te krijgen.

Toch meldde hij zich medio juli 2006 vrijwillig bij de gevangenis om zijn straf uit te zitten. Wegens cellentekort was hij nog op vrije voeten, maar Godett wilde de celstraf achter de rug hebben vóór de verkiezingen van de eilandsraad, vergelijkbaar met een Nederlandse gemeenteraad, van april 2007. De veroordeling lag FOL zwaar op de maag. In 2003 won de arbeiderspartij overtuigend de Curaçaose eilandsraadverkiezingen, maar in 2006 verloor ze even spectaculair de stembusgang voor het Antilliaanse parlement.

Daarom zijn de eilandsraadverkiezingen van 20 april voor FOL erg belangrijk. Politieke analisten verwachten dat een deel van de stemmers die de arbeiderspartij vorig jaar de rug toekeerde dit jaar weer terugkomt op het oranje honk. En iedereen die van de mogelijke electorale winst een graantje wil meepikken, is aanwezig bij de vrijlating van Godett, ofwel de start van de verkiezingscampagne van FOL.

Een uur voordat de partijleider naar buiten komt schalt zijn stem over de parkeerplaats. In een live interview met een lokaal radiostation, dat uit auto’s van de oranje aanhang klinkt, benadrukt Godett wederom zijn onschuld. „Hij spreekt”, zegt een grijze dame eerbiedig. Ze draagt een poster van de leider voor haar borst. Maar de aanhang moet nog even wachten, want voordat hij zijn vrijheid verkiest gaat Godett eerst alle celblokken af om van iedere gedetineerde persoonlijk afscheid te nemen.

Buiten de poort staat, midden tussen de oranje volgelingen, een rode SUV. Achter het stuur zit partijadviseur Nelson Monte. Door het open raam van de SUV geeft hij een interview aan een lokaal tv-station. Monte, door een Antilliaanse rechter eens de godfather van de FOL genoemd, werd samen met Godett veroordeeld. Wegens zijn slechte gezondheid en het schrikbeeld van de dood van oud-FOL minister Ben Komproe, die in 2004 overleed tijdens een verblijf in Bon Futuro, werd Montes’ vonnis uiteindelijk omgezet in een taakstraf.

De veroordeling van Godett en Monte maakte deel uit van een rechtszaak uit 2003, waarbij een keur aan Curaçaose politici, ambtenaren en zakenlieden terecht stond voor betrokkenheid bij corruptie- en fraudepraktijken. Van de in cassatie veroordeelden hebben inmiddels alleen de twee FOL-prominenten hun straf uitgezeten. De enige andere betrokkene die na een veroordeling naar de gevangenis ging is de oud-directeur van Koninklijke Wegenbouw Stevin (KWS), die sinds november 2006 vastzit in Nederland.

Deze week vroeg Godett de Antilliaanse minister van Justitie David Dick, die destijds in de betreffende rechtszaak werd vrijgesproken, woensdag om gratie voor de oud KWS-directeur, een Curaçaose oud-politicus en een lokale zakenman. „Ik kom tot de conclusie dat het in de instructie van Nederland alleen om Monte en mijzelf ging”, aldus Godett. „Met luide stem kan ik nu zeggen en schreeuwen dat ik klaar ben met hen!”

De FOL-leider keert mogelijk vandaag al weer terug naar Bon Futuro. Als lid van Curaçaose eilandsraad – hij gaf zijn zetel niet op tijdens zijn gevangenschap – mag hij deel uitmaken van een delegatie die een inspectiebezoek brengt aan de penitentiaire instelling. „Dat kan alleen op Curaçao”, zegt een luisteraar van een inbelprogramma. „De ene dag zit iemand daar als gedetineerde en de volgende dag mag hij als politicus vertellen hoe de bewakers daar hun werk moeten doen.”

    • Miriam Sluis