Op papier wint Kramer

Zondagmiddag zijn de wereldkampioenen allroundschaatsen van 2007 bekend. Sven Kramer en Cindy Klassen zijn favoriet – althans op papier.

Maarten Scholten

Afgaande op de ranglijst met de snelste schaatstijden van dit seizoen worden Sven Kramer en Cindy Klassen afgetekend wereldkampioen allround, bij de titelstrijd die vanmiddag in Heerenveen begint. Kramer heeft in een fictief klassement over vier afstanden bijna een vol punt voorsprong op de Italiaan Enrico Fabris en meer dan twee punten op de Amerikaan Shani Davis, die de afgelopen twee jaar wereldkampioen allround werd. Titelverdedigster Klassen houdt bij de vrouwen Ireen Wüst en Anni Friesinger ruim achter zich.

Toch zegt de seizoenranglijst niet alles. Davis reed weinig wedstrijden op de lange afstanden en kwam niet uit op de EK in Collalbo, waar Kramer en Fabris elkaar opzweepten naar wereldrecords op buitenijs. Klassen meed de eerste helft van het seizoen de competitie en realiseerde al haar toptijden bij nationale wedstrijden op de snelle baan van Calgary. In directe confrontaties van de afgelopen weken verloor de Canadese meestal van Wüst en Friesinger. De Duitse routinier Claudia Pechstein presteerde dit seizoen matig, maar leek in de aanloop naar de WK in vorm te komen. Omdat de verschillen op binnenbanen kleiner zijn, zal de Tsjechische Europees kampioene Martina Sábliková op de lange afstanden in Thialf wellicht minder tijd winnen dan op de buitenbaan van Collalbo.

    • Maarten Scholten