Ook jonge ‘VdH’ heeft masseur

Door een samenwerkingsverband met een hogeschool kunnen zwemtalenten in Eindhoven sinds kort gebruikmaken van allerlei specialistische hulp. Goed voor zwemmers én studenten.

Linda Custers, in wit T-shirt, assisteert Marcel Wouda, trainer van het talententeam. Foto Merlin Daleman Linda Custers (in wit T-shirt) helpt Marcel Wouda. Foto Merlin Daleman Marcel Wouda & Linda Kusters geven zwem-training. Tongelreep, Eindhoven. 01-02-07 © Foto Merlin Daleman zwemmen training opdrukken Daleman, Merlin

Rob Schoof

Voor Pieter van den Hoogenband staan ze dag en nacht klaar: een inspanningsfysioloog, een voedingsdeskundige, een masseur, een krachttrainer, een ict-deskundige, een administratief medewerker, een manager, een eigen zwemcoach en een communicatiespecialist; een olympisch kampioen krijgt altijd hulp.

Maar sinds kort beschikken ook jonge talenten van het Nationaal Zweminstituut Eindhoven (NZE) – het warme bad waarin sterren als Van den Hoogenband en Marleen Veldhuis trainen – over hun eigen specialisten. Dat kan door een samenwerkingsverband met de Fontys Sporthogeschool. In december werd daarvoor het Fontys Supportteam opgericht, met het doel de zwemtalenten in Eindhoven bij te staan op alle vakgebieden die de hogeschool te bieden heeft, van krachttraining tot marketing.

„In de praktijk moet je in Nederland eerst een topper zijn, dan pas word je op allerlei manieren begeleid en geholpen”, zegt Roald van der Vliet, projectleider van het supportteam, zelf oud-zwemmer van PSV en docent aan de Fontys Sporthogeschool in Tilburg. „Talenten hebben die begeleiding het hardst nodig, maar ze hebben de minste middelen.”

De hogeschool vaardigt de beste studenten af naar het zweminstituut, waar coach Jacco Verhaeren de scepter zwaait. „Niet studenten met een zesje”, zegt vierdejaarsstudente Linda Custers (20) van de Sporthogeschool in Sittard. Zij zet het Supportteam in Eindhoven op poten en geeft daarnaast de zwemjunioren land- en krachttrainingen, voor haar eindscriptie.

Custers verzekert dat niet alleen de zwemtalenten van NZE baat hebben bij de samenwerking, ook de stagiairs: zij doen waardevolle ervaring op in een van de meest professionele zwemclubs ter wereld. „Het is super om te kunnen werken in zo’n omgeving, waar trainers als Marcel Wouda en Jacco Verhaeren rondlopen”, zegt Custers, zelf ook zwemster. „Dit is de praktijk, hiervoor wil je je als student honderd procent inzetten, want er staat veel op het spel. Heel anders dan dat je voor school een businessplan moet schrijven voor een niet-bestaand bedrijf.” Als bonus kunnen zij in het NZE-zwembad De Tongelreep de EK van volgend jaar van dichtbij meemaken.

Over een half jaar moet het begeleidingsteam uit vijftien leden bestaan, zegt projectleider Van der Vliet. Zes zwemmers profiteren al van de gratis hulp van buiten, net als de trainer van het talententeam: Marcel Wouda, oud-wereldkampioen en een van de iconen van het Nederlandse zwemmen. Hij is blij met de ondersteuning. „Ik hou zelf meer tijd over om trainingsprogramma’s te maken en zwemtrainingen te geven.”

Volgens Verhaeren, technisch directeur van zwembond KNZB en hoofdcoach in Eindhoven, past de talentenbegeleiding door de stagiaires „volledig in de organisatie die wij voor ogen hebben”. Verhaeren is al jaren bezig met de professionalisering van het zweminstituut in Eindhoven.

Zo krijgt het talententeam de beschikking over land- en krachttrainers die de zwemmers helpen bij de uitvoering van de programma’s. Bij landtrainingen gaat het voornamelijk om ‘landoefeningen’ die de lichaamscoördinatie en de rompstabiliteit van de zwemmers verbetert. Die oefeningen hebben alleen zin als ze goed worden uitgevoerd, zegt Wouda. „Ik kan daar zelf bij gaan staan, maar een stagiair kan dat natuurlijk ook.”

Maar ook op andere vlakken worden stagiaires ingezet om de zwemtalenten te begeleiden. Zo staan er straks twee of drie dagen per week twee fysiotherapeuten aan het bad voor herstelbevorderende behandelingen, de behandeling van kleine blessures, voor massages. Topzwemmers hebben die luxe al, talenten moeten daarvoor naar een gewone fysiotherapeut. Wouda: „Dat gaat op deze manier veel efficiënter.”

Een van de zwemtalenten van NZE die steun krijgen van het supportteam is het grote talent onder de langeafstandszwemmers, de 18-jarige Linsy Heister. Zij plaatste zich onlangs voor de tien kilometer op de WK zwemmen in Melbourne, in maart. „Linsy moet komend jaar heel veel buitenlandse ervaring opdoen”, zegt Wouda. „Bij openwaterzwemmen komt veel tactiek kijken. Daarvoor moet Linsy zoveel mogelijk wereldbekerwedstrijden zwemmen, over de hele wereld. Dat kost veel geld, 15.000 euro voor een jaar. Ik wil dat een goede marketingstudent sponsors probeert te vinden.”

Overigens wil Wouda ervoor waken dat zijn talenten opgroeien als kasplantjes. Hijzelf ontwikkelde zich als zwemmer in een tijd waarin nog geen onderwatervideoapparatuur was gemonteerd in het trainingsbad, en waarin het nog niet wemelde van de technologische gadgets. „Ik deed vroeger veel zelf”, zegt hij. „Het was vooral zwemmen en krachttrainingen afwerken. Verder had je niet zoveel. Het is nu intensiever, met al die innovaties. Je hebt daardoor meer mankracht nodig. Maar soms moet je als talent in een valkuil stappen, want je komt er sterker uit. Je moet niet alles uit handen nemen van de zwemmers.” Toch ziet Wouda in de toekomst meer ruimte voor contacten tussen sport- en studietalenten. „Alle clubs in Nederland hebben moeite vrijwilligers en voldoende begeleiding te vinden. Tegelijkertijd is het voor scholen vaak moeilijk om geschikte stageplaatsen te vinden. Van dit soort initiatieven wordt iedereen beter.”

Technisch directeur Verhaeren ziet nóg een voordeel. „Goed kader voor het topzwemmen, zoals managers, krachttrainers of fysiotherapeuten liggen niet voor het oprapen in Nederland. Ik hoop dat we via deze samenwerking dusdanige kwaliteit krijgen dat we er mensen aan overhouden.”

Lees meer over studie en sporten op www.fontyssupportteam.nl

    • Rob Schoof