Online diploma checken op Erasmus Universiteit

De Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) heeft een onlineregister geopend met alle diploma’s die de universiteit sinds 1980 heeft verstrekt. Wie de achternaam en de geboortedatum kent van iemand die op de EUR zou zijn afgestudeerd, kan controleren of deze persoon echt een diploma heeft.

Verzoeken om na te gaan of iemand daadwerkelijk is afgestudeerd. komen overal vandaan, zegt een woordvoerster van de EUR. Toekomstige werkgevers en headhunterbureaus, „ook uit Groot-Brittannië en de Verenigde Staten”, gaan bij de universiteit na of een sollicitant daadwerkelijk een EUR-diploma heeft. Tot nu toe handelde de examenadministratie de verzoeken af.

De EUR is naar eigen zeggen de eerste met een database met geslaagden op internet. „Behaalde diploma’s staan ook in de krant, dus waarom zouden wij ze niet openbaar kunnen maken.” Het is bekend dat personen zich eerder ten onrechte uitgaven voor meester in de rechten van de EUR, zegt de woordvoerster. Bovendien is het tegenwoordig „gemakkelijk om aan valse diploma’s te komen, bijvoorbeeld via internet”.

Om te voorkomen dat het register met de Wet bescherming persoonsgegevens in conflict komt, moeten gebruikers de achternaam van de ‘geslaagde’ in combinatie met de geboortedatum of het studentnummer in het register invoeren.

Het bestand geeft diploma’s weer van de propedeuse, het doctoraal, de bachelorfase en de masterfase. (NRC)

Het register is te vinden op: www.eur.nl/ea/Klik door naar examenregister