NXP doet eerste eigen overname

Chipproducent NXP doet zijn eerste overname sinds private-equitybedrijven een half jaar geleden ruim 80 procent van de aandelen van Philips kochten. Het bedrijf neemt van het Amerikaanse Silicon Laboratories de dochter over die halfgeleiders voor mobiele telefoons produceert.

Dat heeft NXP gisteren bekendgemaakt. Het Nederlandse bedrijf betaalt in contanten 285 miljoen dollar (220 miljoen euro) voor de telecomdivisie van de Amerikaanse branchegenoot. Daar kan nog ongeveer 65 miljoen dollar bijkomen als „bepaalde mijlpalen worden gehaald in de komende drie jaar”. Het bedrijf heeft een omzet van 176 miljoen dollar.

Volgens bestuursvoorzitter Frans van Houten van NXP is deze overname „een eerste stap in de komende consolidatie van de draadloze-chipindustrie. We maken zodoende een stap voorwaarts om de schaal en het innovatievermogen te krijgen om leiderschap te verwerven in mobiele communicatie”, zegt hij in een verklaring.

De overname kan de positie van NXP versterken bij telefoons die op één chip werken, een technologie waar het Amerikaanse Silicon Laboratories als eerste mee op de markt kwam. Ook kan het de positie versterken van het Nederlandse bedrijf als toeleverancier voor de goedkope telefoons voor snelgroeiende markten als China, India en Brazilië.