nrc.nl/blogs

nrc.nl/blogs Weblog. Marie-José Klaver verdiept zich op haar weblog klaver in de Amerikaanse digitale burgerrechtenorganisatie EFF, die een proces tegen het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft aangespannen om erachter te komen hoe het Pentagon weblogs van soldaten in de gaten houdt. „Het Pentagon monitort maandelijks honderdduizenden websites en weblogs, waaronder publicaties van Amerikaanse militairen. Als de controleurs teksten of foto’s tegenkomen die ze niet bevallen krijgt de weblogger of de webmaster een bericht met het verzoek de informatie te verwijderen. EFF vindt dat militairen vrij moeten zijn om hun mening over de oorlog in Irak te uiten. De organisatie wil weten of het Ministerie van Defensie ook onwelgevallige meningen verwijdert. www.nrc.nl/klaver
nrc.nl/blogs Weblog. Marie-José Klaver verdiept zich op haar weblog klaver in de Amerikaanse digitale burgerrechtenorganisatie EFF, die een proces tegen het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft aangespannen om erachter te komen hoe het Pentagon weblogs van soldaten in de gaten houdt. „Het Pentagon monitort maandelijks honderdduizenden websites en weblogs, waaronder publicaties van Amerikaanse militairen. Als de controleurs teksten of foto’s tegenkomen die ze niet bevallen krijgt de weblogger of de webmaster een bericht met het verzoek de informatie te verwijderen. EFF vindt dat militairen vrij moeten zijn om hun mening over de oorlog in Irak te uiten. De organisatie wil weten of het Ministerie van Defensie ook onwelgevallige meningen verwijdert. www.nrc.nl/klaver

Onvoering. Juurd Eijsvoogel schrijft op het weblog wereld over de ontvoering van een groep toeristen uit een paradijselijk vakantieoord op de Filippijnen in mei 2001, door de islamitische terreurbeweging Abu Sayyaf. „Dat leidde tot een grote klopjacht. De aanvoerder van de kidnappers, Aldam Tilao, werd uiteindelijk gevonden en gedood – en vorige maand kwam eindelijk ook de bevestiging dat de hoogste leider van de terreurgroep (Khadaffy Janjalani, zie foto) enkele maanden eerder was gedood. In een prachtig leesverhaal in The Atlantic Monthly schrijft Mark Bowden (bekend van Black Hawk Down) over de jacht op de terroristen, de wanhoop van hun gijzelaars (onder wie drie Amerikanen), de hulp van informanten en de rol van de CIA en het Filippijnse leger.”

www.nrc.nl/wereld

Weblog. Marie-José Klaver verdiept zich op haar weblog klaver in de Amerikaanse digitale burgerrechtenorganisatie EFF, die een proces tegen het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft aangespannen om erachter te komen hoe het Pentagon weblogs van soldaten in de gaten houdt. „Het Pentagon monitort maandelijks honderdduizenden websites en weblogs, waaronder publicaties van Amerikaanse militairen. Als de controleurs teksten of foto’s tegenkomen die ze niet bevallen krijgt de weblogger of de webmaster een bericht met het verzoek de informatie te verwijderen. EFF vindt dat militairen vrij moeten zijn om hun mening over de oorlog in Irak te uiten. De organisatie wil weten of het Ministerie van Defensie ook onwelgevallige meningen verwijdert.

www.nrc.nl/klaver