Nieuw onderzoek naar beleggingspolissen

Er komt een nieuw onderzoek naar misstanden bij beleggingspolissen. De maatschappelijke onrust over de polissen is zo groot dat volgens minister Zalm van Financiën snelle actie nodig is. Naast een aparte tijdelijke klachtenprocedure bij de Ombudsman heeft Zalm gisteren een nieuw feitenonderzoek toegezegd aan de Tweede Kamer.

De Autoriteit Financiële Markten stelde eerder vast dat beleggingsverzekeringen vaak duur zijn, ondoorzichtig en complex. De verzekeringssector erkende dat gemiddeld 40 procent van de maandelijkse inleg van een beleggingspolis niet belegd wordt, maar als kosten in rekening wordt gebracht. Stichting Verliespolis, die misstanden inventariseert en gezamenlijk actie wil ondernemen, heeft inmiddels de gegevens van 65.000 klanten die hun polis hebben aangemeld voor nader onderzoek.

Het nieuwe onderzoek naar beleggingspolissen gebeurt formeel niet onder de paraplu van de overheid. Zalm wil aanhaken bij een zojuist gestart onderzoek in opdracht van enkele ontevreden belangenorganisaties, verenigd in Verliespolis.nl. De minister is bereid mee te betalen en personele steun te leveren voor het onderzoek, dat onder leiding staat van verzekeringsdeskundige Alfred Oosenbrug.

Het onderzoek van Oosenbrug volgt kort op dat van de commissie- De Ruiter die zich concentreerde op de transparantie bij beleggingspolissen. „Oosenbrug is de ideale persoon en het ideale vehikel om nu de feiten te onderzoeken”, liet Zalm gisteren weten. De onderzoeker zelf zegt blij verrast te zijn met de plotselinge steun uit Den Haag. „De onderzoeksopzet is rond. We zijn net met de inventarisatie gestart.” Volgens Oosenbrug staat de helderheid over de kosten centraal in de studie. Het vorige onderzoek naar beleggingspolissen was op initiatief van de verzekeringssector uitgevoerd.