Leiding ziekenhuis Twente weg na brand

Rotterdam. De raad van toezicht van Ziekenhuisgroep Twente is met onmiddellijke ingang opgestapt. Aanleiding is een rapport over de brand in een operatiekamer in het Twenteborg Ziekenhuis in Almelo in september, waardoor een patiënte op de operatietafel overleed, waarschijnlijk door verstikking. De Ziekenhuisgroep heeft dat gisteren laten weten. Voorzitter van de raad van bestuur Van Alphen spreekt in een reactie van harde, maar terechte conclusies over de veiligheidscultuur die binnen het Twenteborg Ziekenhuis bestond. Zo bleek dat de medewerkers van het ziekenhuis niet waren getraind voor brandbestrijding. Ook was het onderhoud aan de anesthesiezuilen in de operatiekamer onvoldoende. Het Twenteborg Ziekenhuis neemt de aanbevelingen van de onderzoekscommissie over. Zo is een begin gemaakt met veiligheidstrainingen voor alle medewerkers. Het merendeel van de operatiekamers is inmiddels gerenoveerd.