Kip met salie en prosciutto

Voor 4 personen 1 maïskip van circa 1,2 kilo zout en versgemalen zwarte peper 2 dikke tenen knoflook 100 gram prosciutto, in dikke plakken 30 gram boter 2 eetlepels olijfolie 3 eetlepels grof gehakte verse salie 1 deciliter witte wijn

Dit recept is ook geschikt voor een ferme boerenkip. Die hebben meestal steviger vlees en zijn zwaarder dan een maïskippetje. Dat betekent dat ze ook iets langer gebakken moeten worden. Reken op ongeveer 15 minuten extra.

Snijd de kip in 10 stukken en bestrooi ze met wat zout en peper. Pel de tenen knoflook, snijd ze in de lengte doormidden en verwijder de groene kern. Hak de knoflook fijn. Snijd de prosciutto in kleine blokjes.

Verhit de boter en olijfolie in een grote, zware koekenpan op een matig vuur. Doe er de knoflook en prosciutto in en bak die onder regelmatig omscheppen 2 tot 3 minuten tot de knoflook goudgeel is.

Voeg de stukken kip en de grof gehakte salie toe en bak alles circa 5 minuten, waarbij u de kip een of twee keer omdraait tot hij rondom lichtbruin is. Blus af met de witte wijn en schraap de aanbaksels los. Draai dan het vuur laag en leg het deksel op de pan. Laat de kip vervolgens 15 tot 20 minuten sudderen, waarbij u de stukken een paar keer omdraait, tot de kip mooi gaar is. Dien op met bijvoorbeeld bijtgaar gekookte tagliatelle.

Kim Maclean

Morgen: snelle marmelade

    • Kim Maclean