http://poezie.startpagina.nl/

De paar honderdduizend dichters in Nederland die geen onderkomen hebben gevonden bij een uitgeverij, nemen hun toevlucht tot internet. Vandaar dat op de Startpagina Poëzie zoveel links staan naar rijmwoordenboeken, poëziecursussen, sites voor verloren en gevonden poesiealbums en websteks waar iedereen zijn afgedankte gedichten een thuis kan geven. Naast de persoonlijke sites van dichters die wel vereeuwigd zijn op papier, waarvan vooral die van de jongere generatie opvallen door hun gelikte, soms overdadige zelfpromotie (Ilja Leonard Pfeijffer, Tsead Bruinja), is er voor de poëzieminnende internetsurfer toch een aantal écht interessante links te vinden. De site van Poetry International is een goudmijn, waarop honderden vertalingen, biografieën en videofragmenten staan uit het archief van het Rotterdamse festival. Op de site dichterbijdebezigebij.nl staan minder dichters, maar wel de beste die bij de Bezige Bij hebben gepubliceerd, vaak met video- of geluidsfragment. Echt spannend wordt het op de sites die een nieuwe dimensie aan gedichten toevoegen. Het geslaagdste huwelijk tussen poëzie en internet staat vooralsnog op naam van Tonnus Oosterhoff: woorden verdwijnen en bewegen in de gedichten op zijn website, waardoor er telkens verrassende nieuwe verbanden ontstaan. Bedoeld als lesmateriaal voor middelbare scholieren, maar ook plezierig om naar te kijken voor volwassenen, zijn de geanimeerde gedichten op dichtvorm.nl. Rika met eigen ogen voorbij te zien flitsen in een passerende trein, kan de smart van Piet Paaltjens niet beter illustreren: 'De kennismaking kon niet korter zijn.// En toch, zij duurde lang genoeg om mij,/ Het eindloos levenspad met fletsen lach / Te doen vervolgen.'

    • Reinier Kist