Hoe het zit van binnen

Nee kinderen, een scheet komt niet via de dikke darm uit het rechterbeen. rubriek Spelen van Klootwijk, 9.2.07

Het menselijk lichaam in zes doosjes. Educatieve uitgeverij Productief in Rotterdam koopt minilichaamsdelen van zacht plastic in China en doet ze met Nederlandse uitleg – een ‘I know gidsje’ – in trommeltjes, alle zes samen 70 euro. Te koop op internet: www.productief.nl. Voor op school en thuis en je moet er minstens 9 jaar voor zijn van het etiket.

In een van de doosjes zit een bijna compleet mens zonder armen en benen. Een tors met kop. De kop kan eraf en als je de ribbenkast van doorzichtig plastic losmaakt, vallen hart, lever, maag en darmen eruit. Dan kun je in het holle mens kijken waar nog nieren in vastzitten en longen. En begrijp je dat een scheet uit het rechterbeen komt, via de dikke darm. Dat maak je op uit de ligging van een klein slangetje onderin de uitgeholde tors.

Staphorst hoeft zich geen zorgen te maken, er is daar onderaan verder geen vies woord te bekennen, ook niet van achteren en op geen enkele wijze is er met dit leermateriaal spelenderwijs achter te komen hoe ‘het’ moet.

De andere doosjes in de serie Bio Signs bevatten aparte onderdelen op wat grotere schaal dan de tors, voor nadere bestudering. Er is een doos met bouwpakketje van een compleet oog, er is een blok noga dat een sterk uitvergroot blokje uit de huid verbeeldt, met haren. Er is een deel van een kaak met tanden en kiezen die los kunnen en er is een hart met blauwe en rode bloedvaten. Uit een los hoofd, 9 centimeter hoog, met doorzichtige schedel, kunnen de hersenen worden gehaald. De bijsluiter, nee, de I know gids: ‘De hersenen zijn verantwoordelijk voor onze gedachten.’ Dus ook voor deze: had mij vroeger op school liever de puzzel van een Noordzeekrab gegeven.

Wij hadden, zoals veel scholieren van voor de computer, een mensgroot lichaam in de klas waar een leraar af en toe een pudding uit haalde waarvan hij de functie uitlegde. Maar het drong niet tot ons door dat er enige relatie was tussen het droge lijk met losse longen en het meisje in de klas dat je veel liever uit elkaar had gehaald.

Wat moest je met de kennis van de ligging van de organen in een wezenloos lijf? Dit zijn de nieren. Nou en? Als ik medicijnen studeer krijg ik natte, echte te zien.

Had liever de puzzel van een Noordzeekrab in de klas gezet. Daaraan heeft men wat voor later. Als men onverwachts op een hele, gekookte getrakteerd wordt in het ruigere restaurant aan zee. Dit zijn de kieuwen en dit is de maag. Die kun je niet eten. De rest is lekker.

Of een kip. Hoe een kip in elkaar zit is van meer belang om te weten dan een mens. Want de kans dat je na de aanstaande overstroming een kip moet slopen om te overleven is groter. Zijn er geen demonteerbare kippen en krabben?

Op internet wordt een keur aan bouwpakketten van mensen aangeboden. Ook de doorsnee van een geboorte. Tip: een mensgroot skelet in de aanbieding op www.anatomix.nl, 129 euro.

Maar geen Noordzeekrab te bekennen. Wel een mooi varken (www.anatomieshop.nl) met daarop aangegeven 55 acupunctuurpunten.

Wouter Klootwijk

    • Wouter Klootwijk